Kvarter 8 på Nobelberget vinner Nackas Stadsbyggnadsutmärkelse 2023

Foto: FOJAB Atrium Ljungberg

Kvarter 8 på Nobelberget, ritat av FOJAB för Atrium Ljungberg, har röstats fram som vinnare av Nackas stadsbyggnadsutmärkelse för 2023.

Stadsbyggnadsutmärkelsen belönar vackra, spännande och intressanta byggnadsverk och platser i Nacka. Kvarter 8, beläget på toppen av Nobelberget, spelar en nyckelroll i utvecklingen av en ny stadsdel i Sickla, med 500 bostäder samt ytor för handel och kontor.

Utformningen av byggnaden har inspirerats av dess placering på berget. Solljus och utsikter har noggrant analyserats för att maximera omgivningens fördelar i både lägenheter och utomhusmiljö. I sin motivering framhåller Nacka kommun hur de gemensamma och privata utrymmena samverkar i gatumiljön, fasadernas skifferplattor och de inbjudande entréerna. Detta skapar tillsammans en variationsrik helhet.

– För att ett projekt ska bli riktigt bra krävs alltid en ambitiös beställare och en bra dialog. I Nobelberget kv 8 har vi tillsammans med Atrium Ljungberg workshoppat fram koncept för gestaltning, planlösningar och inredning. Vi vill också lyfta den tydliga vision för hela Nobelberget som Atrium Ljungberg arbetat fram. Det var lätt att gilla den och haka på. Vi är stolta över att ha bidragit med en del av utvecklingen kring Nobelberget och glada för att det blev så bra. Det är också extra kul att det uppskattas av Nackaborna, säger Jens Larsson, ansvarig arkitekt på FOJAB.

Priset delades ut vid en ceremoni i Nacka kommuns stadshus.