OBOS och SPG inleder bygge av 275 hållbara lägenheter i Tyresö

Foto: OBOS

Nyligen togs det symboliska första spadtaget för ett nytt och hållbart bostadsområde i Tyresö. Initiativet genomfördes av OBOS tillsammans med representanter från kommunen och Scandinavian Property Group (SPG). OBOS ansvarar för byggnationen av 275 moderna lägenheter, med bostäder som varierar från 1 till 4 rum och kök. Detta projekt markerar början på en ny era av hållbart boende i Tyresö, en kommun som erbjuder en blandning av grönområden och stadens bekvämligheter.

Representanter från OBOS, SPG och Tyresö kommun deltog i ceremonin för att fira byggstarten. Projektet ligger i linje med OBOS ambition att bygga industriellt i trä, vilket avsevärt minskar klimatavtrycket från bostadsproduktionen.

Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige, uttryckte sin glädje över projektets start och dess betydelse för hållbart byggande:

- Det är en stor glädje att påbörja detta viktiga projekt som inte bara tillför nya bostäder till Tyresö, utan också sätter miljön i fokus. Genom att bygga i trä och certifiera bostäderna med Miljöbyggnad Guld, strävar vi efter att skapa hållbara och hälsosamma boendemiljöer för framtida generationer.

Projektet omfattar åtta byggnader på upp till sex våningar, inklusive sex lägenheter för LSS-boende. Lägenheterna tillverkas i OBOS fabrik i Vrigstad.

Simon Sjöbom, utvecklingschef för SPG i Sverige, betonade vikten av samarbetet och projektets hållbarhetsprofil.

- Vi är mycket stolta över vårt samarbete med OBOS i detta ambitiösa projekt. Att bygga med Miljöbyggnad Guld-certifiering och i trä är helt i linje med vår vision om hållbart boende. Tyresö är en fantastisk kommun och vi ser fram emot att bidra till dess utveckling.

Projektet förväntas vara färdigställt under hösten 2026, med inflyttning planerad kort därefter.

Fakta om Miljöbyggnad Guld

Projektet kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, en hållbarhetscertifiering som utmärker byggnader med hög miljöprestanda. För att erhålla Guld-certifiering måste fastigheten uppfylla strikta kriterier för energieffektivitet, inomhusmiljö, materialval och miljöpåverkan.