Brf Bonsai - När Japansk minimalism möter skandinavisk design

Foto: Ekeblad Bostad

Det nya projektet Brf Bonsai i Vega, Haninge, genomförs av bostadsutvecklaren Ekeblad Bostad i samarbete med fastighetsbyrån Alexander White. Området kommer att innehålla flerbostadshus med 42 lägenheter och planerad säljstart är hösten 2024.

– Projektet syftar till att integrera boendemiljön med den omgivande naturen i Vega, vilket tydligt avspeglas i designen. Brf Bonsai kommer att smälta in i området och erbjuda något unikt, säger Magnus Ohlsson, fastighetsmäklare på Alexander White.

Planeringen av Brf Bonsai pågår för närvarande i den framväxande stadsdelen Vega söder om Stockholm. De 42 lägenheterna kommer att byggas i ett av Vegas villaområden med målet att bevara så mycket som möjligt av de befintliga träden och grönområdena. Ett utmärkande drag för Brf Bonsai är innergården, som inte bara fungerar som en genomfart, utan också som en samlingsplats för de boende, där man strävar efter att integrera den befintliga floran. Lägenheterna varierar från två till fyra rum och kök, inklusive unika fyrarumslägenheter med loft, och utmärker sig med en arkitektonisk design präglad av varierande takhöjder och stora fönster. Designen är baserad på "japandi", en kombination av japansk minimalism och skandinavisk design, vilket enligt Magnus Ohlsson kommer att tilltala många.

– Japandi innebär ett enkelt formspråk med rena linjer, mycket träinslag och stora glaspartier. Det inkluderar även neutrala färger för att skapa en lugn atmosfär. Både exteriör och interiör följer detta koncept, vilket ger en sammanhållen och harmonisk helhet. Brf Bonsai smälter in i naturen och skapar en varm och inbjudande känsla, särskilt i den japanskinspirerade innergården, säger Magnus Ohlsson.

b
Foto: Ekeblad Bostad 

Unikt läge i Vega

Brf Bonsai erbjuder närhet till både naturområden som Tyresta nationalpark och pendlingsmöjligheter till Stockholms innerstad. Magnus Ohlsson och hans kollega Mimmi Rockborn, med lång erfarenhet av nyproduktionsprojekt, ser stora möjligheter med Brf Bonsai, särskilt på grund av dess unika läge. Att projektet planeras mitt i ett villaområde förväntas attrahera en bredare målgrupp.

Med hållbarhet i fokus

Förutom att erbjuda väldesignade och välplanerade lägenheter har Ekeblad Bostad och Brf Bonsai stort fokus på hållbarhet. Detta syns i materialvalen och energieffektiva lösningar som uppfyller kraven för gröna bolån. Ekeblad har som mål att alla deras bostäder ska vara klimatpositiva till år 2030. Detta innebär att minimera utsläpp av växthusgaser under byggmaterialens tillverkning och husens energianvändning, med kompensation genom förnybar energi och kolinlagring. Brf Bonsai byggs till stora delar av trä för att minska koldioxidbelastningen, och fasaderna består av värmebehandlat trä (Thermowood), som är både hållbart och underhållsvänligt. Dessutom kommer alla hus att ha bergvärme och solceller. Denna hållbarhetsinriktning tror fastighetsmäklarna från Alexander White är viktig för många köpare idag.

– Allt fler efterfrågar och kräver hållbarhet, så det känns positivt att vi och Ekeblad kan erbjuda det. Det finns mycket som är unikt med Brf Bonsai och vi har redan fått flera intresseförfrågningar. Nu ser vi fram emot säljstarten i höst, avslutar Mimmi Rockborn.