Överkikaren vann Årets Byggare i kategorin renovering

Bild: MVB

Överkikaren, ett av de nya landmärkena i Stockholm, vann förstaplatsen i Byggindustrins tävling Årets Bygge i kategorin Renovering. MVB, Slussgården och Wingårdhs är de drivande krafterna bakom detta projekt, vilket har resulterat i en unik struktur både ur produktions- och slutresultatperspektiv.

Framgången för projektet bygger på noggrann tids- och logistikplanering med alla inblandade parter. Beläget mitt i Stockholms innerstad, nära Slussen, krävde fastighetens läge samordning och innovativa lösningar. Projektet innebar flera hållbarhetsvinster, inklusive energieffektiviseringar och användning av hållbara material som KL-trä.

"Tilldelningen av priset Årets Bygge för Överkikaren fyller oss med stolthet. Det är ett bevis på vår engagemang, kompetens och vår förmåga att tänka nytt med kundens behov i centrum. Jag vill tacka alla medarbetare som har bidragit till att skapa en spektakulär mötesplats som förnyar Stockholms stadskärna," säger Tobias Lundberg, VD för MVB Öst.

Juryns motivering lyder:

"I en tid där vi måste använda våra befintliga resurser visar detta projekt att framtida Stockholmsutveckling kan ske genom att bygga på höjden. Med varsam hand och teknisk skicklighet har en byggnad från 1980-talet förädlats med en takrestaurang – till glädje för både kontorsarbetare och stadens invånare."

Överkikaren genomfördes som en totalentreprenad i samverkan med beställaren Slussgården och arkitektfirman Wingårdhs. Projektet innefattade påbyggnad av en våning med restaurang och takterrass på en fastighet vid Slussen i Stockholm.