Färdigsprängt för Högdalens nedgrävda tågdepå

Tunneln och tågparkeringen ligger i direkt anslutning till Högdalsdepån. Foto: John Hardwick

Nu är det färdigsprängt för den nya uppställningshallen för tunnelbanetåg i södra Stockholm. Det underjordiska tåg-garaget mitt emellan Högdalens industriområde och Hökarängen, har smala tågtunnlar men plötsligt öppnar sig ett omfattande utrymme under marken. Här kommer totalt elva tåg att kunna parkera över natten inom de kommande åren, skriver Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana på sin webbplats.

Vid utbyggnaden av tunnelbanan krävs inte bara spår och stationer utan även ökad kapacitet för att hantera ökad tågtrafik. I Högdalen pågår en utbyggnad av tunnelbanedepån för att möta framtidens behov. I den nya tunneln mellan depån och tunnelbanans Farstagren skapas en uppställningshall. Åtta tåg kommer att parkeras på särskilda uppställningsspår i hallen under nätterna, medan ytterligare tre tåg kommer att stå på det ordinarie spåret i tågtunneln. Dessa är de sista som anländer på kvällen och de första som avgår på morgonen.

– Allting har gått som planerat och nu när uppställningshallen är utsprängd kan vi lägga fullt fokus på att spränga ut resten av tunneln. Det här är en stor milstolpe för oss, berättar Knut Urtel, projektledare på nya tunnelbanan enligt Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana på sin webbplats.    

Källa: Region Stockholm