Årets byggkvinna 2024 koras på Nordbygg by Night

Bild: Stockholmsmässan.

Nästa års utmärkelse av Årets byggkvinna delas ut i samband med Nordbygg 2024. Tillkännagivandet kommer ske under festliga former på Nordbygg by Night, ett helt nytt mötesformat för utställare, kunder och nätverk, torsdagskvällen den 25 april 2024. Byggföretagen är samarbetspartner.

När Nordens största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen anordnas den 23-26 april 2024 är det med ett fördjupat samarbete mellan Byggföretagen och Nordbygg.

– Utöver våra gemensamma arrangemang, Nordbygg by Night och utnämningen av Årets byggkvinna 2024, så kommer vi ha ett fördjupat samarbete kring aktiviteter och programinnehållet, avslöjar Lina Hann, projektledare för Nordbygg.

Byggföretagen kommer även ge Nordbyggs besökare möjlighet till kortkurser genom Byggbranschens utbildningscenter (BUC) och anordna Säkerhetsparken, ett område i nedre delen av B-hallen med fokus på aktiveringar kring säkerhet och kultur på byggarbetsplatsen.

Årets byggkvinna

Utmärkelsen Årets byggkvinna har under uppmärksammade former delats ut sedan 2021. Initiativet som drivs av Byggföretagen syftar till att uppmärksamma och hedra framstående kvinnor inom byggbranschen, med målet att fler ska intressera sig för branschen på sikt.

– Vi ser fram emot att dela ut Årets byggkvinna 2024 på Nordbygg, som är en stor och viktig mötesarena för många i branschen, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Bland tidigare års vinnare märks årets utnämning till arbetsledaren Mariam Mohammedamin, som prisades för mod, beslutsamhet och en strävan efter att förbättra inte bara sitt eget liv utan även livet för dem omkring henne. 2022 gick priset till Malin Söderson, bland annat för sin roll som inspiratör och ledare som tar ansvar, utvecklar och leder personerna i hennes omgivning. 2021 prisades Emmalena Andersson, plåtslagare och byggchef som bland annat bidragit till en bättre arbetsmiljö viktiga områden som psykosocial hälsa, mobbing och trakasserier.

– Med utmärkelsen Årets byggkvinna vill vi uppmärksamma förebilder som på olika sätt har banat väg och bidragit till ökad mångfald i branschen. Vinnarna breddar bilden av vem som kan arbeta inom bygg- och anläggning och genom att lyfta deras insatser vill vi inspirera fler att följa i deras fotspår, förklarar Tanja Rasmusson.

Vinnaren 2024 kommer tillkännages på Nordbygg by Night, ett helt nytt kvällsmingel för utställare som arrangeras på torsdagskvällen den 25 april 2024. Nordbyggsbesökare kommer kunna höra vinnarintervjun med Årets byggkvinna på plats på Nordbygg under fredagen.