Open House Stockholm-festivalen är tillbaka

Foto: Ida Andreolli

Den efterlängtade Open House Stockholm-festivalen är tillbaka och bjuder in nyfikna till tre dagar fyllda av arkitektur, konst och stadsbyggnad. På fredag den 29 september går startskottet. Alla är inbjudna och allt är gratis.

Festivalen äger rum den 29 september till 1 oktober 2023 och är ett unikt tillfälle för allmänheten att utforska staden på ett nytt och spännande sätt. Programpunkterna erbjuder allt från guidade turer till stadsvandringar och sträcker sig över hela Storstockholmsområdet.

- Årets festival är en inbjudan till att utforska vår älskade stad på ett helt nytt sätt. Det är en möjlighet att omfamna arkitektur, konst och stadsbyggnad med öppna armar och ett nyfiket sinne, säger Joanna Messmer, som är festivalens projektchef.

bild
Foto: Ida Andreolli

Festivalhöjdpunkter

Med över 60 spännande programpunkter har årets festival något att erbjuda alla. Allmänheten bjuds in till gratis guidade visningar och stadsvandringar med olika teman.

En del av det som visas är sprillans nytt för i år, medan andra programpunkter bjuder på en nytolkning av bekanta inslag i stadsmiljön. Festivalen utforskar även omvandlingar, skeenden och tekniker som påverkar staden, inklusive förändrade stadsmiljöer, digitalisering och klimatanpassning.

Alla programpunkter bidrar med nya perspektiv, aha-ögonblick och en ökad förståelse för platser och byggnader, arkitektur och konst i vår omgivning.

- Open House Stockholm är inte bara en möjlighet att betrakta byggnader och platser, det är en möjlighet att delta i en konversation om hur staden utvecklas. Festivalen är ett unikt forum där experter, beslutsfattare och en nyfiken allmänhet möts och samtalar om dåtid, samtid och framtid, säger Joanna Messmer.

bild
Foto: Ida Andreolli

Årets teman

  • Arkitektur - nu och då
  • Staden växer
  • Infrastruktur
  • Hållbarhet
  • Stadsliv

- Vi är särskilt glada över årets teman som belyser viktiga aspekter av stadslivet. Hållbarhet och stadens tillväxt är frågor som berör oss alla, och genom festivalen vill vi inspirera till nya tankar och idéer kring dessa ämnen, säger Joanna Messmer.

Om Open House Stockholm

Open House Stockholm är den ideella förening som ligger bakom festivalen med samma namn. 2016 hölls den första upplagan i Sverige, i år är det den åttonde i ordningen.

Syftet med Open House Stockholm är att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande. Alla är inbjudna att ta del av gratis guidade visningar av stadens mest unika och spännande platser. Festivalen arrangeras i hela Storstockholmsområdet.

Föreningarna Samhällsbyggarna, Samhällsbyggnadslänken vid KTH, Stockholms Byggnadsförening och Föreningen för Samhällsplanering är medlemsföreningar i Open House Stockholm och de delar alla ett stort engagemang för stadens utveckling.

Open House Worldwide/Open House Europe

Open House Stockholm är en del av det globala nätverket Open House Worldwide, som består av 55 storstäder som håller festivaler och dialog om arkitektur, planering och städer över hela världen. Festivalerna och evenemangen lockar årligen omkring en miljon besökare globalt, och detta möjliggörs tack vare de 18 000 volontärerna som engagerar sig.

I år är även första året i projektet Open House Europe, som är ett treårigt samarbetsprojekt mellan 11 europeiska Open House-städer med en gemensam vision om att främja arkitektur och samhällsbyggnad som en positiv förändringskraft. Projektet medfinansieras av Europeiska Unionen.