Blomsterängar har ersatt grå betong i Stockholmsförorten Fittja

Foto: Willhem

I Stockholmsförorten Fittja har Willhem genomfört en omfattande renovering av sitt bostadsområde. Kala asfalt- och betongytor har nu ersatts med blomsterängar, lekplatser och grönskande umgängesytor. Vi låter John Bekric, fastighetsförvaltare på Willhem, berätta mer.

bild
John Bekric, fastighetsförvaltare på Willhem. Foto: Willhem

55 000 Sådda frön

 

Genomgående i hela bostadsområdet är de ängslika planteringarna med en blandning av perenner och frösådda örtväxter. I rabatterna finns även ätbara växter och tanken är att hyresgästerna själva ska kunna plocka kryddor och bär.

– Jag tror vi har planterat runt 55 000 frön. Det är som ett fyrverkeri av färger, det finns alltid något som blommar från april till oktober. Eftersom blommorna är frösådda kommer rabatterna att förändras med tiden så om några år är här helt andra växter, säger John.

bild
Foto: Willhem

Lika vackert som enkelt att sköta

 

Alla aspekter är noggrant genomtänkta för att utemiljön ska vara så enkel att ta hand om som möjligt. Till en början kommer det att behövas en hel del ogräsrensning, men med tiden blir skötseln mindre och så småningom sköter buskplanteringarna och ängarna mer eller mindre sig själva.

– Det blir både enklare för oss att sköta om och skapar en trivsammare utemiljö för våra hyresgäster. Vi har noterat i våra kundundersökningar att satsningen verkar uppskattas och när jag pratar med människor i området berättar de hur fint de tycker det har blivit, delar John med sig.

bild
Foto: Willhem

Rätt belysning skapar trygghet

Det är inte bara blommor som har planterats utan det har gjorts en omfattande upprustning av hela området för att höja standarden samt skapa en trygg och trevlig miljö för hyresgäster i alla åldrar. Tak, fönster och balkonger har rustats upp och nya utemöbler och lekplatser har tillkommit. Även belysningen har setts över, vilket John anser är en viktig faktor.

– Ljusarkitekter har hjälpt oss att placera armaturer för att sprida ljuset så att området upplevs tryggt och väl upplyst. Det är viktigt att belysningen är riktad nedåt, och inte rakt fram. Annars blir man bländad av ljuset. Allt ska vara upplyst och uppmärkt, oavsett om man kommer från till exempel tunnelbanan eller parkeringen, säger John.

bild
Foto: Willhem

Klimateffektiva hus blir nästa steg

 

Willhems satsningar har redan skapat betydande förbättringar i bostadsområdet och nu ser John fram emot nästa steg.

– Sedan jag började på Willhem för fyra år sedan har vi genomfört stora investeringar i det här området. Det har varit en fantastisk resa! Nu ser jag fram emot nästa fas då vi planerar att införa bergvärme i området för att göra husen mer klimateffektiva, avslutar John.

bild
Foto: Willhem