Årets Bygge 2023 - Solnas nya simhall?

Foto: Peter Steen

Solna simhall är ett av tävlingsbidragen som i år gör upp om den prestigefyllda titeln Årets Bygge i kategorin Samhällsbyggnader. Bakom tävlingen står tidningen Byggindustrin. För att bli nominerad ska byggnaden uppfylla fem specifika kriterier och vara färdigställd under 2022.

Bygget av simhallen påbörjades under 2021 och färdigställdes under våren 2022, flera månader före tidplanen. Det ovanliga med just den här simhallen är att den delar byggnad med Fabeges nya kontor. Simhallen placerades i botten av huset med kontorslokalerna ovanpå.

När den befintliga simhallen i Solna behövde genomgå en dyr renovering eller rivas för att bygga ny kom man istället på en speciallösning för den nya simhallen. Lösningen blev att skapa en så kallad 3D-fastighet där flera entreprenörer samverkade i en och samma fastighet. Medan NCC byggde kontorsfastigheten vann Peab upphandlingen om att bygga simhallen i samma byggnad.

– Det här är ett unikt projekt, jag har inte sett den här typen av lösning någon annanstans i Sverige, säger Erik Leander, arbetschef på Peab. Tack vare ett väldigt bra samarbete mellan alla projektets parter kunde vi till och med färdigställa projektet sex månader före utsatt tid.

Hela simanläggningen är cirka 5000 kvadratmeter stor och dimensionerad för 360 badgäster. För badgästerna finns fyra olika bassänger att välja mellan, en stor med 10 simbanor om 25 meter, en undervisningsbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten och en barnbassäng.

–Att bygga simhallar är komplexa projekt som kräver stor erfarenhet. På Peab har vi bland annat nyligen färdigställt Högdalens simhall och Forsgrenska badet vid Medborgarplatsen, det var viktiga erfarenheter som vi tog med oss in i detta projekt, avslutar Erik Leander.

Vinnaren av utmärkelsen Årets Bygge utses på Construction Summit den 28 mars.  
Totalt tävlar 94 projekt om utmärkelsen i sju olika kategorier. Alla projekten bedöms utifrån kriterierna arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Fakta Solna Simhall:

  • Byggtid 2021-2022
  • Beställare: Solna Stad
  • 4 bassänger
  • Bastu
  • Café