Byggstart för nytt kvarter i Nacka

Sofia Ljungdahl, Mats Gerdau och Daniel Kjørberg Siraj. Foto: OBOS

Häromdagen togs ett symboliskt spadtag för vad som kommer att bli de första 60 lägenheterna i Nackas nya hållbara kvarter, Elverkshuset. På plats fanns förutom OBOS bland annat kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau och framtida grannar.

– Här vill vi skapa en naturban stadsdel, där staden möter naturen. Genom att bygga tätt kommer det att finnas plats för såväl tunnelbana som cykelvägar. I området bidrar en rad olika byggherrar med olika värden, och nu kan vi även välkomna OBOS till Nacka. OBOS bidrar bland annat med spännande lösningar som underlättar för de som ska flytta hemifrån. Jag ser fram emot att se kvarteret växa fram, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau.

bild
Foto: OBOS

OBOS koncernchef, Daniel Kjørberg Siraj, som vanligtvis är stationerad i Norge, var också med för att fira det första spadtaget. Han förklarar varför bolaget väljer att byggstarta i Nacka, trots den osäkra marknaden:

– Som medlemsorganisation, med över 500 000 medlemmar i Norge och Sverige, har vi ett uppdrag att leverera bostäder även när marknaden är osäker. Vi arbetar långsiktigt, tror på projektet och ser en stor potential i Nacka. Här kommer vi kunna erbjuda både moderna och miljömässigt hållbara bostäder till personer i livets alla faser.

Totalt kommer Elverkshuset bestå av cirka 330 moderna bostadsrätter, varav cirka 20 procent kommer att erbjudas genom OBOS Deläga. Med OBOS Deläga köper medlemmen halva bostaden medan resterande del ägs tillsammans med OBOS. Eftersom både lån och krav på kontantinsats blir upp till 50 procent lägre ökar andelen tillgängliga bostäder för de som med dagens krav inte kan köpa en bostadsrätt.

– Nacka är en spännande och attraktiv stadsdel. Med sin närhet till centrum och fina omgivningar tror jag att många kommer trivas här. Att vi dessutom kan erbjuda OBOS Deläga och därmed sänka trösklarna till det ägda boendet för fler känns extra bra, säger Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya Hem och ansvarig för OBOS storstadssatsning.

Inflyttning i de 60 lägenheterna, som utgör bostadsrättsföreningen Ampere, planeras till sommaren 2024. HMB Construction kommer att ansvara för entreprenaden.