Hagastadens nya storkvarter Legera kombinerar bostadsrätter med ägarlägenheter

Legera är ett unikt projekt eftersom det består av såväl bostadsrättslägenheter som ägarlägenheter.

I Hagastaden i Stockholm bygger Besqab kvarteret Legera, som består av 97 ägarlägenheter och 98 bostadsrättslägenheter fördelat på två fastigheter. Det nya storkvarteret består av såväl lägenheter som stadsradhus och penthousevåningar. Legera blir ett urbant kvarter med blandade upplåtelseformer som byggs på bästa läge i anslutning till Vasastaden.

AV: ANNIKA WIHLBORG | ILLUSTRATION: LINDBERG STENBERG ARKITEKTER

bild
Våren 2023 står de första bostadsrätterna klara för inflyttning.

Hagastaden ska bidra till att sammansvetsa innerstaden med Solna och i det sammanhanget utgör kvarteret Legera en viktig pusselbit, med närhet till storstadens puls och grönskan i Hagaparken. Legera byggs på ett attraktivt urbant läge i hörnet Norra Stationsgatan och Dalagatan och de första ägarlägenheterna stod inflyttningsklara hösten 2022. Lägenhetsstorlekarna varierar mellan ett och sex rum och kök. Legera har utformats av Lindberg Stenberg Arkitekter och byggnaderna är utformade för att smälta in i stenstadens arkitektur.

bild

Fasader med detaljer i guld, brons och metall

–En unik faktor i kvarteret Legera är just att det består av såväl traditionella bostadsrättslägenheter som ägarlägenheter. Besqab är först ut med att erbjuda upplåtelseformen ägarlägenheter i den mångfacetterade stadsdelen Hagastaden, som sammanlagt ska bestå av drygt 6000 nya bostäder, säger Christina Durling, kommunikationschef på Besqab.

Kvarterets putsade fasader har en markerad sockelvåning av terrazzo och verksamhetslokalerna på gatuplan har stora glasade partier. Fasaderna är ljusa och kompletteras med detaljer i guld, brons och metall som bidrar till variation.

bild

bild