Stockholmshem renoverar Kv Myrstacken

Foto: Stockholms hem

Kv Myrstacken 32 är det senaste i en rad renoveringsprojekt från Stockholmshem. Fastigheten ligger intill nya Hagastaden i Stockholm och omfattar 97 lägenheter som nu ska genomgå stambyte samt badrums- och köksrenovering signerade Byggmästargruppen.

Stockholmshem är med 60 000 hyresgäster ett av Stockholms, men även Sveriges, största bostadsföretag. Företaget arbetar aktivt med att göra fastighetsbeståndet hållbart med trygga väl utvecklade boendemiljöer. Som ett led i detta fräschar man nu upp ett antal äldre fastigheter, varav somliga i Stockholms innerstad.

En av dessa är Kv Myrstacken 32, mellan Torsgatan och Gävlegatan i övergången till nya stadsdelen Hagastaden. Fastigheten uppfördes i mitten av 1960-talet och innehåller 97 lägenheter på sammanlagt cirka 7 000 kvadratmeter. Utöver lägenheterna finns tillhörande lokalytor och kontor som även de kommer att renoveras.

Uppdrag i samverkan

Byggmästargruppens uppdrag är en totalentreprenad och omfattar nya vatten- dagvatten- och avloppsledningar samt uppgraderat elnät enligt senaste standard. Samtliga kök och badrum renoveras samtidigt. Av köken byggs en femtedel om från grunden.

Projektet genomförs i så kallad ”samverkan” med Stockholmshem, vilket innebär att entreprenören och beställaren, tillsammans med strategiska konsulter och underleverantörer, bildar en särskild styrgrupp. Planering och viktiga beslut kan därmed skötas gemensamt från tidiga skeden till överlämning.

Vårt dagliga mål är att allt arbete ska gynna projektets speciella möjligheter. Med samverkan främjas innovativa lösningar för en optimal slutprodukt och både arbetsmiljön och kompetensutvecklingen höjs under byggtiden – det är vår absoluta övertygelse”, säger Therese Westlund projektchef på Byggmästargruppen.

Kvarboende hyresgäster

Hyresgästerna kommer att bo kvar i Kv Myrstacken under hela byggtiden. Ett fenomen som kommit att bli en standard vid större renoveringar och som ställer höga krav på byggentreprenören.

”Av de 2000 lägenheter vi renoverar varje år genomförs den absoluta huvuddelen med de boende kvar i husen, så vi lägger mycket tid och utvecklingsresurser på att arbeta med minsta möjliga störningar. Ett lyckat renoveringsprojekt kan mätas i hur nöjda de kvarboende är med genomförande och kommunikation”, avslutar Therese Westlund.

Färdigt under 2024

Startskottet har gått för Fas 1 och själva byggproduktionen förväntas inledas i april nästa år. Helt färdigställd ska Kv Myrstacken vara om 1,5-2 år.