Sweco Architects bistår i utvecklingen av nya Nobel Center

Visionsbild inifrån ett framtida Nobel Center som ska byggas längs Stadsgårdskajen vid Slussen i Stockholm. Illustration: TMRW

Sweco Architects vinner uppdraget att som svensk genomförandearkitekt till den internationella arkitektfirman David Chipperfield Architects i Berlin, bistå i utvecklingen av nya Nobel Center.

Nya Nobel Center, som kommer att ligga vid Slussen i Stockholm, ska bli ett hus för vetenskap, kultur och dialog. Det planeras för en bred publik verksamhet med utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om framtidens stora frågor. Ambitionen är att byggprocessen och byggnadens hela livslängd ska vara så hållbar som möjligt.

bild
Ulla Bergström, divisionschef Sweco Architects. Fotograf: Anna W Thorbjörnsson

Sweco Architects uppdrag är processledning för att definiera Nobel Centers hållbarhetsmål, exempelvis energiförbrukning, koldioxidutsläpp, social hållbarhet och materialval. Uppdraget är också att processleda framtagande av Nobel Centers verksamhetsprogram, bland annat att identifiera vilka aktiviteter som ska finnas i huset, hur dessa ska samspela med varandra, hur stora ytor som behövs samt flöden i byggnaden. Därutöver kommer Sweco att ha en samordnande roll för att bistå med rådgivning gällande anpassning till lokala förhållanden och svenska regelverk.

– Att få förtroendet att jobba i detta högprofilerade projekt tillsammans med David Chipperfield Architects är en stor fjäder i hatten för Sweco Architects. Med kreativ processledning ska vi bistå Nobelstiftelsen att utveckla nya Nobel Center till en hållbar, interaktiv, internationell mötesplats, säger Ulla Bergström, divisionschef för Sweco Architects.

– Vi är glada över att samarbeta med Sweco Architects som vår lokala partner för att skapa Nobel Center. Deras omfattande expertis och lokala kunskap kommer att vara ett essentiellt stöd i ett så speciellt och viktigt projekt, säger Christoph Felger, partner och designchef för David Chipperfield Architects Berlin.

Nobelstiftelsens ambition är att Sweco även ska bistå i kommande skeden av projektet, det vill säga programhandling, systemhandling, bygghandling och relationshandling samt vara David Chipperfield Architects lokalarkitekt för att genomföra deras arkitektoniska gestaltning.

Sweco bidrar med arkitektkompetens inom processledning, hållbarhet, BIM och projektsamordning. Uppdraget startade i september 2022 och pågår till juni 2023 med möjlig förlängning till 2029. Byggstart är planerad till 2026 och invigning 2029. Nobelstiftelsen är uppdragsgivare.