Sweco tar Sturekvarteret från ritbord till verklighet

Restaurerade fasader som bildar en attraktiv fond mot Stureplan och Birger Jarlsgatan i Stockholm. Visualisering: Sweco Architects

Swecos uppdrag är att som huvudarkitekt och konstruktör förverkliga ombyggnationen av k-märkta Sturekvarteret till ett nytt nav för stockholmare. Tre tuffa hållbarhetscertifieringar ska uppnås. Dessutom blir Sweco arkitekt för en helt ny tunnelbaneuppgång. Uppdragen är värda cirka 63 miljoner kronor.

bild
Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige. Fotograf: Anna W Thorbjörnsson

Sedan 2013 har Sweco varit arkitekt och konstruktör för Sturekvarteret, projekterat en ny detaljplan och samordnat designprocessen för alla 14 byggnader om totalt 103 000 kvm i samtliga projekteringsfaser.

Nu har Sweco fått nytt uppdrag att som huvudarkitekt och konstruktör utveckla Sturekvarterets historiska miljö och med hållbara metoder skapa en attraktiv destination med publika mötesplatser, handel, bostäder och kontor samt bli ansvarig arkitekt för en helt ny tunnelbaneuppgång.

Sweco ska ta fram bygghandling, konstruktionsritningar och förfrågningsunderlag för fem byggnader samt en helt ny kommersiell våning under markplan. Den nya våningen kommer att kopplas samman med en ny uppgång från Östermalmstorgs tunnelbanestation. Sweco blir ansvarig arkitekt och ska ta fram systemhandling för den nya tunnelbaneuppgången. Sweco ska också genomföra grundvattenanalyser och undersöka markföroreningar samt följa upp erhållet miljötillstånd genom kulturmiljöåtgärder samt mätningar av bland annat grundvatten, buller, vibrationer och sättningar.

–I det här projekt blir Swecos styrka med alla våra olika specialistkompetenser glasklar. Med hela Swecos bredd bidrar vi till att förverkliga Sturekvarteret hållbart inför nästa sekel. Jag är mycket stolt över att vi får Sturegallerians fortsatta förtroende att leda detta komplexa ombyggnadsprojekt med så höga gestaltningsambitioner, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.

 

Målsättningen är att projektet ska miljöcertifieras med Leed Platinum, Wired score Platinum och Well Gold vilket innebär att uppfylla hållbarhetskrav i såväl byggprocess som i byggnadens förvaltning. Det handlar om krav på återbruk, återvinning, materialval, optimering av konstruktion, dagvattenhantering, gröna tak, luft- och vattenkvalitet med mera.

– Sweco besitter hög kompetens och ovärderlig kunskap om historiken i projektet. Det är en utmaning att möta kulturhistoriska värden och krav på bevarande och samtidigt uppfylla dagens nybyggnadsregler. Jag ser fram emot ett nära samarbete med Swecos arkitekter och ingenjörer och jag ser synergieffekter i att ha den kompetensen samlad, säger Camilla Sahlén, projekteringsledare på Peab som är uppdragsgivare till Sweco.

I uppdraget involveras Swecos experter inom arkitektur, BIM, landskapsarkitektur, ljusdesign, byggkonstruktion, byggfysik, geoteknik, geokonstruktion, hydrogeologi, akustik, vibrationer, mätningsteknik och kulturmiljö.

Sturegallerian AB är byggherre. Uppdragsgivare för de nya uppdragen är Peab och Tam Group. Uppdragen startar i november 2022 och beräknas vara klara sommaren 2024. Det sammanlagda ordervärdet är cirka 63 miljoner kronor.