Smådalarö Gård tilldelas Haninge arkitekturpris

Foto: AFRY

Haninge arkitekturpris delas ut av Haninge kommun i syfte att skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt samt uppmärksamma god arkitektur i kommunen. I år tilldelas Smådalarö Gård Hotell och Spa (Sabis AB) priset. Koncept, en del av AFRY, är ansvariga arkitekter i projektet.

Smådalarö Gård Hotell och Spa är en ny destination i hjärtat av Stockholms skärgård, men också ett tillskott till Haninge kommun, en av de snabbast växande kommunerna i Stockholm. Den gamla herrgården, med anor från 1800-talet, har renoverats och byggts ut med nya hotellrum, eventsal, bar, och ett av Sveriges största spa. Koncept är ansvariga arkitekter och har varit involverade från start till färdigställande, från landskap till byggnad och inredning.

– Det här priset är verkligen en fjäder i hatten och ett bevis på att vi genom god arkitektur bidrar till att nytt och gammalt kan förenas i något modernt och dynamiskt. Vi ville skapa en unik känsla av ett nordiskt spa med eskapistiska inslag och har arbetat med ärliga och äkta material med anknytning till naturen, säger Ulf Maxe, ansvarig arkitekt på Koncept.

Herrgården bjuder gästerna på ett utforskande äventyr i skärgårdsidyllen tillsammans med kryddor från gårdsgrundaren Carl Peter Bloms upptäcktsresor världen över. Light Bureau, en del av AFRY, har medverkat i projektet för att få till rätt belysning såväl invändigt som utvändigt.

– Koncept och ansvarig arkitekt Ulf Maxe med team är värdiga vinnare av Haninge arkitekturpris 2022 för Smådalarö Gård. Trots att den nya tillbyggnaden är större än den befintliga byggnaden lyckas man lyfta fram den gamla historiska herrgården på ett mycket smakfullt sätt – en imponerande och vinnande balansakt tycker jag, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt i Haninge kommun.