Glas i fokus när industribyggnad förvandlas till kontorshus

Fastigheten Skålen 24 byggs om till ett modernt och hållbart kontorshus med glas från Ryds Glas. Bild: Per-Erik Adamsson

I Hagastaden har en gammal industrifastighet från sjuttiotalet fått ett rejält lyft. Här har Scius och Arcona skapat ett modernt och hållbart kontorshus med stora ljusinsläpp och invändigt har Ryds Glas levererat och monterat samtliga glaspartier. Totalt har Ryds Glas monterat över 100 ton glas och tillsammans med belysningen och byggnadens industriella touch ger de stora glaspartierna ett maffigt intryck.

I en stor totalrenovering och påbyggnad med tre våningar har fastigheten Skålen 24 utvecklats till det nya kontorshuset FENIX. Nu håller huset på att färdigställas och det blir en minst sagt häftig arbetsplats för hyresgästerna.

När man kommer in i FENIX möts man direkt av husets häftiga arkitektur med stora kurvade glaspartier och mjuka textiler i taket. Här ligger även FENIX restaurang som med sina stora öppningsbara glaspartier skapar en behaglig miljö tillsammans med varma material som trä. Några steg längre in i byggnaden kommer man till innergården och här är mängden glas som pryder varje våning minst sagt häpnadsväckande.

– Vi har stått för allt glas invändigt – både till innergården, hisschakt och entrépartier. Likaså har vi levererat och monterat glastrappor, butiksfronter och andra smidda glaspartier. Projektet har inneburit flera komplicerade arbeten, exempelvis stora kurvade glaspartier, men vi är inte rädda för att ta oss an utmaningar, säger Andzei Adamovski, projektledare på Ryds Glas glasmästeri i Stockholm.

Över 100 ton glas
Till FENIX har Ryds Glas levererat över 100 ton glas där flera glasblock vägt över ett ton styck. Vikten samt storleken på glasen var en stor utmaning i projektet men med ett fint samarbete och en hög kompetens kunde alla utmaningar lösas.

– Det var absolut utmanande att få allt att klaffa perfekt – inte minst då det var ett ombyggnadsprojekt av en äldre byggnad. Det kräver betydligt mer anpassning då måtten idag inte nödvändigtvis ser ut som de gjorde för 50 år sedan. Samtidigt var det en utmaning att få in de stora glasen med avseende på alla andra arbeten som pågick, samt att montera trappglasen i en platsbyggd smidesskena, säger Gen Tillbom, projektledare på Ryds Glas.

Med de stora glaspartierna har kontorshuset fått nytt liv och när Andzei Adamovski ser tillbaka på projektet minns han ett spännande och roligt projekt med ett häftigt resultat.

– Det har blivit en väldigt maffig byggnad och nu när resterande delar i huset börjar komma på plats kan vi se det färdiga resultatet av vårt glasarbete. Som besökare blir man verkligen helt paff när man tittar upp och ser alla glaspartier som pryder varje våning, säger Andzei Adamovski.

”Ett otroligt fint resultat” – Gustaf Zetterberg, projektchef på Arcona.
I projektet var Ryds Glas underentreprenör till Arcona som byggt om fastigheten på uppdrag av Scius. Precis som i alla andra projekt har Ryds Glas lagt stor vikt vid bolagets åtta löften vilket bland annat innebär att bolaget alltid lyssnar, håller tiden, finns till hjälp och håller kunden informerad.

– Vi har haft en ambition om att ha hög kvalitet på material och utförande redan från start. Det har Ryds Glas hjälpt oss att genomföra med ett otroligt fint resultat. De har hanterat både förändringar, långa leveranstider och nya specialbeställningar på ett bra sätt och med vårt nära samarbete har utmaningarna gått smidigt, säger Gustaf Zetterberg, projektchef på Arcona och avslutar:

– Det här är mitt andra projekt som jag genomfört tillsammans med Ryds Glas och jag hoppas på fler samarbeten framöver. Deras starka engagemang redan från projektering och planering har lett till en produktion som kunnat planeras väl och genomföras enligt plan.