O2 Orminge – hemtrevligt i trä

Den lummiga terrassen och dess inbjudande utsikt.

På en hög höjd strax intill ett grönområde nära Orminge centrum i Saltsjö-Boo bygger Aros Bostad omkring 260 bostäder, varav 58 lägenheter i etapp 1. Det nya bostadskvarteret O2 Orminge är sprunget ur tanken på trivsel, gemenskap och kvalitet.

AV: SOFIA GAD | ILLUSTRATION: JOHAN ELDROT | AROS BOSTAD

I kvarteret O2 Orminge skapas lika mycket luftig gårdsyta som välplanerade bostäder. Det innebär smarta och välplanerade boenden där gårdarna mellan husen skapar lugna och familjevänliga oaser som erbjuder utrymmen för aktivitet och umgänge.

Husen är välbyggda och yteffektiva med levande rum som känns igen genom sina generösa balkonger och luftiga gröna gårdar. Området konstrueras i gedigna naturmaterial med både grundstomme och fasad gjorda i svensk gran och furu. Det finns många fördelar med att bygga i trä. Bland annat att virket inte innehåller några tillsatser eller gifter.

bild

Trä och också ett ljudabsorberande material, vilket gör att oljud dämpas.

Alla hus har samma mått och varierar från fyra till sju våningar. Fasaderna har träpaneler och skiftar i tre olika värmebehandlade kulörer

– en tränaturell utan behandling, en som går i grått och en med skogsbrun nyans. Fönster och träpartier målas i en ljusgrön kulör som konstraterar mot träets olika nyanser. Utanför det egna boendet finns det gott om gemensamhetsytor.

SOCIALA UMGÄNGESYTOR

Planlösningarna är utformade så att sociala umgängesytor som vardagsrum och kök ska vara generösa, trivsamma och välkomnande. Balkongerna är väl tilltagna och delvis saxade över hörnen för att maximera ljusinsläpp. Bostäderna på de översta våningarna avslutas med en långsträckt och indragen takterrass. Balkonger och terrasser är försedda med klädda metallräcken.

Varje bostadshus har en rymlig foajé, utformad som en lobby med bekväma sittplatser där man kan slå sig ner och bläddra igenom dagens post från postfacket intill.

Det finns även ett cykelrum med plats för reparation och tvätt av cykeln. ■

bild