Kv Bofinken ritat av AIX Arkitekter åt JM tilldelas Byggnadsmärket 2021

Kv Bofinken. Vy från gården, en bevarad kulle där uppvuxna tallar samsas med nyplanterad växtlighet. Foto: Peder Lindbom, AIX.

Kv Bofinken ritat av AIX Arkitekter åt JM tilldelas Järfälla kommuns pris Byggnadsmärket 2021. Utmärkelsen delas ut av miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla kommun. Syftet är att uppmärksamma god arkitektur, stadsbyggnad och byggnadskultur i kommunen.

Kv Bofinken ligger strax bakom torget i Kallhälls centrum, bara någon minut från pendeltåg och på bekvämt gångavstånd från Mälaren och Görvälns naturreservat. Kallhäll är ett av Järfällas utpekade utvecklingscentra och omvandlas med ambitionen att bli ett attraktivt, stationsnära samhälle.

- Det här var jättekul. Vår huvudidé var att skapa en byggnad som samspelar väl med sin omgivning - en självklar byggnad som är robust och samtidigt elegant. Det var ett väldigt roligt samarbete, säger Jesper Engström som är ansvarig arkitekt på AIX Arkitekter.

Fasaden är murad av tegel i en ljust melerad, gul kulör, omsorgsfullt mönstersatt med utskjutande förband som skapar en variation av ljus och skugga i fasaden. Den repetitiva fönstersättningen bidrar till byggnadens lugna och sakliga framtoning.

Merparten av lägenheterna har ljus från flera väderstreck, vackra rumssamband och är utformade för att maximalt tillvarata de bostadskvaliteter omgivningen erbjuder. De boende har tillgång till en grön gård av natur- och kulturmark, en bevarad kulle där berg i dagen och uppvuxna tallar samsas med nyplanterad växtlighet. 

Motiveringen från Byggnadsnämnden lyder: 

Byggnadsvolymen är väl avvägd, dels mot stadsbilden i stort, dels mot anslutande stadsrum såsom angränsande gator och bostadsgården. Byggnadens klassiska mått och proportioner i kombination med samtida genomförande, samt subtil variation av arkitektoniska element, är övertygande. Byggnaden, anslutande gator och gården utgör en övertygande helhet som tillsamman med robusta materialval säkerställer hög nivå av både stadsbild och arkitektur långt in i framtiden. Ett bra hus, byggnaden hör hemma här.