Förvånansvärt få nyproducerande bostäder i Stockholm säljstartades i oktober

Foto: Dan Reynolds/Unsplash

I oktober säljstartades förvånansvärt få nyproducerande bostäder i Stockholms län.

- Med tanke på marknadsläget och den höga aktiviteten tidigare i år hade vi förväntat oss högre siffror, säger Daniel Frimark, analysansvarig på Svensk Nyproduktion.

Under oktober månad nådde nästan 600 nyproducerade bostäder marknaden i Stockholm, vilket bara är hälften så många som samma period föregående år. Detta visar Svensk Nyproduktions marknadsrapport över nyproducerade bostäder i Stockholms Län.

- Antalet säljstartade bostäder i oktober var förvånansvärt lågt. Historiskt sett så brukar oktober, vara en månad med hög aktivitet på nyproduktionsmarknaden. Med föregående år samt nuvarande marknadsläge i åtanke hade vi förväntat oss fler säljstarter, säger Daniel Frimark, analysansvarig på Svensk Nyproduktion.

Järfälla fortsätter att vara den kommun, efter Stockholm, som har den högsta aktiviteten när det kommer till säljstartad nyproduktion.

- Hittills i år, fram till den sista oktober, har närmare 700 nyproducerade bostäder släppts till försäljning i Järfälla kommun. Aktiviteten varierar kraftigt i länet, vi har en handfull kommuner som bara har enstaka säljstarter i år samt ett par kommuner som helt saknar någon säljstartad nyproduktion under 2021, berättar Daniel Frimark.

Nyproduktionsindex, prisutvecklingen på nyproducerade bostäder, fortsätter uppåt. Genomsnittspriset för en nyproducerad bostad i Stockholms Län, mätt med tolv månaders glidande medelvärde, landar i oktober på 4 289 500 kronor.

- Genomsnittspriset per bostad under oktober, mätt med tolv månaders glidande medelvärde, är det högsta värdet vi uppmätt sedan vår första mätpunkt i oktober 2017, säger Daniel Frimark.

Under oktober säljstartades 587 bostäder i Stockholms län:

bild
Källa: Svensk Nyproduktion

Nyproduktionsindex:

bild
Källa: Svensk Nyproduktion