Nobel Week Lights Stockholm lyser upp i decembermörkret

Space, Stockholms stadshus, 2020. Installationen var en av de största video-mappningsprojekten som staden någonsin har sett i samarbete med Rymdstyrelsen och European Space Agency. Foto: Per Kristiansen.

För andra året i rad firas Nobelveckan med ljusinstallationer under Nobel Week Lights Stockholm den 4–12 december. Idag avslöjas vilka platser som kommer att lysas upp i decembermörkret. En av nyheterna i år är att Västerbron får ett ljuskonstverk inspirerat av Nobelpristagaren Marie Curie.

Nobel Week Lights Stockholm fick en fantastisk start förra året med uppskattningsvis 200 000 besökare. Ett flertal av de platser i stadsrummet som var med i satsningen då är tillbaka även i år med ljusverk. I år tillkommer också nya platser som Brunkebergstunneln och Östasiatiska museet. De tjugotal konstinstallationerna har på ett eller annat sätt hämtat inspiration från Nobelpriset och Nobelprisbelönade insatser.

Några av de konstnärer och ljusdesigners som presenteras är:

Fredrik Jönsson, som har ljussatt hundratals artister i Melodifestivalen och vunnit flera fina priser i ljusdesign, skapar ett verk på Strömparterren. Han har inspirerats av 2009 års fysikpristagare Charles Kao och använder sig av fiberoptiska kablar för att bjuda på ett storslaget ljusspel som sträcker sig långt upp i skyn.

Emma Hjortenklev Wassberg, som under förra året klädde in en av Hötorgsskraporna med orden Jag vill hålla dig i min famn men får inte, är tillbaka igen. Inspirationen denna gång kommer från Nobelpristagaren Marie Curie. I år kommer Västerbron att lysas upp med det grönglimrande ljus som ofta förknippas med radium samtidigt som brons naturliga form för tankarna till elektromagnetisk strålning och vågrörelser som fortplantas genom tid och rum.

En av de mest uppmärksammade installationerna förra året var projektionen på Stadshuset med bilder från rymden. I år skiftas perspektivet när bilder som visar jorden sedd från rymden får ta plats. Verket Earth from Space skapas av PXLFLD.

Ovanför Nobelprismuseet och Stortorget i Gamla stan skapar den italienska ljuskonstnären Alessandro Lupi ett nät med speglar som reflekterar ljuset i den närliggande miljön på torget, dag som natt. Verket Fragments of Reality hämtar sin inspiration från de vidsträckta nätverk och samarbeten som många pristagare betonar vikten av för att kunna göra vetenskapliga framsteg.

Här är platserna med ljusinstallationer under Nobel Week Lights 2021:
Stockholms stadshus, Dramaten, Sergels torg, Stadsmuseet, Nobelprismuseet, Statens Museer för Världskultur/Östasiatiska museet, Moderna museet, Riksplan framför Riksdagshuset, Västerbron, Blasieholmstorg, Brunkebergstunneln, Handelshögskolan, Benny Fredrikssons torg, Tysta Marigången, Karl XIIs torg, Strömparterren, Skeppsholmen och Skeppsholmsbron. En mobil ljusinstallation som förflyttas med cykel är också med i år. Fyra av årets installationer är framtagna i samverkan med högskolor och universitet.