Nordbygg 2022 - Trender inom fastighetsautomation

Tomas Frändén, vd för Fidelix AB och Larmia Control AB. Foto: Stockholmsmässan

Äntligen kan vi börja räkna ner till Nordbygg 2022. Samhället öppnar upp och vi får återigen träffas i verkligheten, utan en digital skärm mellan oss. Fidelix, en av mässans trogna utställare, ser fram emot Nordbyggs comeback.

– Vi känner en enorm glädje att åter kunna mötas igen, säger Tomas Frändén, vd för Fidelix AB och Larmia Control AB.

Ny teknik och digitalisering får en allt större roll inom samhällsbyggnadsbranschen och inte minst inom fastighetsautomation. Hela 40 procent av Europas energianvändning kommer från just fastigheter, vilket gör behovet av hållbara och klimatsmarta lösningar inom fastighetsautomation ännu viktigare.

AI med automatisk inlärning med hjälp av data, konceptlösningar med säker uppkoppling, energioptimering och molntjänster är några av de metoder som trendar inom fastighetsautomation. Fidelix, tillsammans med sitt dotterbolag Larmia Control och systerbolag EcoGuard, kommer under Nordbygg visa upp smarta lösningar för ett bättre inomhusklimat som underlättar för fastighetsägare.

– I vår monter kommer Nordbyggs besökare få ta del av en ny molntjänst och en ny teknik som är kopplad till trådlös datainsamling. Vi kommer även lansera ett nytt Fidelix SCADA-system, ett överordnat datasystem som gör att man har god överblick över sina fastigheter, berättar Tomas Frändén.

Nordbygg är ett efterlängtat möte
Efter månader av distansarbete där majoriteten av möten med människor skett digitalt är det många som längtar efter att träffas i verkligheten igen. Den 26–29 april 2022 öppnar Nordbygg äntligen upp sina dörrar.

– Det ska bli fantastiskt att få gå på Nordbygg igen. Det är ju en mässa där man kan skapa otroligt mycket nya kontakter och utbyta kunskap och erfarenheter med andra i branschen, säger Andrej Silverörn, Försäljningschef på Congrid Sverige.

Återkommande inslag på mässan 2022
Precis som tidigare år kommer mässans besökare att få följa Nordbyggs Guldmedalj, en tävling för att uppmärksamma innovationer i byggbranschen där årets hetaste produktnyhet utses. Årets vinnare, trots inställd mässa, blev Hilti med deras Exoskelett.

Exoskelettet HA EXO-O1 är en stödstruktur för överkroppen för att minska risken för belastningsskador och ger i förlängningen friskare medarbetare med lägre sjukfrånvaro som resultat.

– Det betyder enormt mycket för oss att få Nordbyggs Guldmedalj och speciellt för vårt Exoskelett som knyter an till säkerhet och hälsa vilket är något vi verkligen brinner för och ständigt vill förbättra inom branschen, förklarar Marie Henryson, Marketing and Brand Developer på Hilti Sverige.