126 nya lägenheter byggs i Älvsjöstaden av NCC

Källa: AIX Arkitekter

Älvsjöstaden är ett större stadsutvecklingsområde i Älvsjö om sammanlagt cirka 1 500 bostäder i flera etapper. Här omvandlas tidigare fabriks- och industrimark till stadskvarter nära grönområden och pendeltåg.

NCC och Familjebostäder har tidigare startat två projekt i området; 2019 startade projekt Kabelverket 17 med 129 hyresrättslägenheter, och under 2020 startade projektet Jordkabeln med 144 hyresrättslägenheter. Nu inleds parternas tredje projekt - Kabelverket 19.

– Älvsjöstaden är Familjebostäders största stadsutvecklingsområde. I närheten av Kämpetorpsskolan och ekbacken börjar vi nu bygga kvarteret Kabelverket 19 med ytterligare 126 lägenheter. I hela Älvsjöstaden bygger vi in mobilitetstjänster som underlättar för våra hyresgäster att leva enkelt utan bil. Närheten till pendeltåget underlättar också, säger Håkan Siggelin, chef projektutvecklingsavdelningen, Familjebostäder.

NCC uppdrag omfattar nybyggnation av 126 hyresrättslägenheter, varav sex LSS-lägenheter, som kommer att fördelas i tre huskroppar med 4-10 våningar. Lägenheterna är välplanerade i storleken 1-5 rum och kök inklusive balkong eller uteplats.

–Tack vare ett nära samarbete har vi lyckats optimera och skapa en kostnadseffektiv produkt där vi på ett lyckosamt sätt har reducerat kostnader som nu tillämpats i samtliga kvarter. Vi ser nu fram emot vårt tredje projekt med Familjebostäder i Älvsjöstaden och att fortsätta bygga bostäder i denna nya och hållbara stadsdel, säger säger Annika Grönberg, avdelningschef NCC Building Sweden.

Projektet arbetar efter Älvsjöstadens plan för miljö och energi och bostäderna uppförs enligt Miljöbyggnad nivå Silver som ställer höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god ventilation och bra materialval.

Byggstart sker i augusti 2021 och första inflyttning beräknas ske under 2023. Affären uppgår till cirka 235 MSEK och orderregistreras i tredje kvartalet 2021 i affärsområde NCC Building Sweden.