Nytt liv till Tullinge strand när Ulfsbergsgården rustas upp

Rymliga ateljé radhusen på 145kvm som med sin placering ramar in den gamla herrgården och skapar två entréalléer. Illustration: Innovation Properties

Ett klassiskt och modernt formspråk i samspel ska ge nytt liv till Ulfsbergsgården i Tullinge Strand. Herrgården kommer varsamt att renoveras och återigen bli bostäder, och på den stora tomten tillkommer 60 nyproducerade bostäder ritade av Ahlqvist & Almqvist Arkitekter på uppdrag av Innovation Properties.

Herrgården ligger vackert placerad med en stor, parkliknande tomt på runt 35 000 kvm nära vattnet. För att föra samman den klassiska och karaktäristiska arkitekturen från herrgården, som har anor från tidigt 1900-tal, med de moderna lägenheterna har placeringen varit extra betydelsefull. Mycket växtlighet är fortfarande bevarad och ligger till grund för placeringen av de nya bostäderna.

 

bild
Soutterängradhusen i en modern tappning på 155 kvm, med balkonger och uteplats. Illustration: Innovation Properties

 

- Att identifiera och ta till vara platsens kvalitéer som historien, topografi, läge i detta fall också befintlig växtlighet och befintliga byggnader är väldigt viktigt när man utvecklar nya projekt. Som arkitekt måste man anpassa sig efter omgivningen och här handlar det om att föra samman en hundraårig herrgård och nyproducerade lägenhetshus på ett övertygande sätt, säger Britt Almqvist, VD på Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

De nya lägenhetshusen består av både radhus och flerfamiljshus. De är placerade på tomten så att det skapar två entréalléer som leder upp till herrgården. Den befintliga grönskan kommer kompletteras med nya träd och det ska skapas en gemensam central park med lekplats, umgängesytor och en boulebana.

 

bild
Flerfamiljehus med 16 lägenheter, 2-4 rum och kök. Illustration: Innovation Properties

 

- Herrgården har tyvärr stått tom under många år och det ska bli spännande att få se den komma till liv igen när projektet är färdigbyggt. De nyproducerade husen har en väldigt modern arkitektur i kontrast till herrgården, men de förs samman genom den grönskande omgivningen och fasaderna som målas i vitt, grönt och svart. Det kommer att bli ett väldigt unikt modernt boende i en herrgårdsmiljö, säger Britt Almqvist.

Projektet är utformat tillsammans med Innovation Properties och bostäderna kommer inom kort att öppna för säljstart genom SkandiaMäklarna.

 

bild
Kök och vardagsrum med dubbeltakhöjd och stora fönsterpartier. Illustration: Innovation Properties