Flora finalist till Årets Stockholmsbyggnad 2021

Flora i Midsommarkransen. Foto: Michel Perlmutter/Belatchew Arkitekter

Stockholms stads tävling Årets Stockholmsbyggnad anordnas i år för tolfte gången. Tio finalister har valts av en jury som utgått från projektens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm. En av dessa finalister är Flora i Midsommarkransen. 

På en tidigare obebyggd tomt utan några särskilda kvaliteter annat än dess strategiska läge mitt emot Uppenbarelsekyrkan i Midsommarkransen, står i dag ett bostadshus med 37 lägenheter. Husets mått påminner om lamellhusen högre upp på gatan, men Flora utmärker sig på två sätt: fasaderna är av trä och alla öppningar är franska balkonger. Cederträet ger byggnaden ett hantverksmässigt uttryck.

 

bild
Känslan av ett hus som byggts på plats är stark och viktig. Valet att låta en enda vackert proportionerad fönstertyp gå igen i alla bostäder har gett huset en ovanligt solid och homogen karaktär. Den regelbundna fönsterrytmen ger byggnaden generalitet och ett tilltalande lugn. Foto: Michel Perlmutter/Belatchew Arkitekter

 

bild
Foto: Michel Perlmutter/Belatchew Arkitekter

 

 

bild
Foto: Michel Perlmutter/Belatchew Arkitekter

Juryns kommentar

Väl genomförd, samtida arkitektur som inpassar sig fint i sitt sammanhang och både respekterar och kompletterar den befintliga stadsstrukturen. Byggnaden upplevs solid, harmonisk och välplacerad, ett hus som byggts med omsorg. Träfasaden, de gröna taken och solcellerna speglar vår tid.