Bergsvåg finalist i Årets Stockholmsbyggnad 2021

Två huskroppar i trä och med grästak. Med hänsyn till omgivningens förutsättningar blir husen en naturlig del av platsen. Foto: Lennart Johansson

Stockholms stads tävling Årets Stockholmsbyggnad anordnas i år för tolfte gången. Tio finalister har valts ut av en jury som utgått från projektens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm. Bergsvåg är en av dessa finalister och ligger på gränsen mellan Hjorthagens smalhusområde och Djurgårdsstaden nedanför. En av de två byggnaderna ligger precis på branten, medan den andra trycker sig mot berget bakom. 

Flertalet av lägenheterna har en fri utsikt vilket de stora indragna balkongerna tar väl vara på. Husen är byggda av trä och träet är närvarande i såväl exteriörer som interiörer.

 

bild
Byggnadernas svängda planform har styrts av terrängen, men det rum som därmed skapats mellan dem är ändå väl proportionerat.Det är ämnat för en förskola, vilken därmed drar nytta av anläggningens mest skyddade del. Foto: Lennart Johansson

 

bild
Foto: Lennart Johansson

 

Juryns kommentar

Ny självsäker arkitektur men ändå lågmäld, i harmoniskt samspel med både intilliggande bebyggelse och topografin. Kopplar effektivt samman stadsdelarna Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden.

 

bild
Foto: Lennart Johansson