Plåtpriset 2021 - här är finalisterna

Finalist i PLÅTPRISET 2021 Låma, Långedrag Modern Art, STEG Arkitekter. Foto: James Silverman

Andreas Martin-Löf Arkitekter, FOJAB, Sandellsandberg arkitekter, STEG Arkitekter och Sweco Architects är arkitektbyråerna som står bakom årets sex finalbidrag i PLÅTPRISET.

Finalbidragen består av en inspirerande och brokig samling byggnader till såväl färg som form och de representerar allt från kultur och natur till infrastruktur och service. Juryn imponerades av väl genomtänkta och smakfullt utförda lösningar och ser dessutom en framåtanda som är extra välkommen i dessa tider.

– Årets finalister har alla en inneboende optimistisk framtidstro, vilket känns fantastiskt härligt, säger Andreas Forsberg, jurymedlem PLÅTPRISET.

PLÅTPRISET delas ut i syfte att uppmuntra och hylla innovativt och hållbart byggande. Priset tilldelas en svensk arkitektbyrå som under 2020 färdigställt en byggnad på svensk mark, där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

 

bild
Synvillan, Sandellsandberg. Foto: Åke E:son Lindman

 

bild
Foto: Åke E:son Lindman

 

 

bild
Cykelparkeringshus Gamlestads Torg, Sweco Architects. Foto: Bert Leandersson

 

bild
 Foto: Bert Leandersson

 

bild
Fisksätra Folkets Hus, Sandellsandberg arkitekter. Fotograf: Stena Fastigheter/Pixprovider

 

bild
Ten Hotel, Andreas Martin-Löf Arkitekter. Foto: Patrik Lindell

 

bild
Foto: Patrik Lindell

 

bild
P-huset Dockan, FOJAB Foto: Markus Linderoth (Dancing Cameras)

 

bild
Foto: Markus Linderoth (Dancing Cameras)

 

bild
Låma, Långedrag Modern Art, STEG Arkitekter. Fotograf: James Silverman

 

Livesändning med prisutdelning och Thom Mayne
Vinnaren av PLÅTPRISET 2021 kommer att koras i en livesändning den 18 mars. Programmet leds av Kristin Kaspersen och förutom att man tittar närmare på finalisterna och hyllar vinnaren, kommer det att bjudas på ett personligt samtal med ikonen, provokatören och Pritzkerprisvinnande arkitekten Thom Mayne. Livesändningen låter dessutom fler innovativa och kloka arkitekter runt om i världen dela med sig av tankar kring pandemins påverkan på världsarkitekturen samt vad vi kan vänta oss av framtidens hållbara metallfasader.