SKB tilldelas markanvisning i Farsta

SKB byggde sina första lägenheter i Farsta redan 1958 och har nu tilldelats ännu en markanvisning där. Foto: Per Lundström

Exploateringsnämnden i Stockholms stad fattade beslut om att tilldela SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, ännu en markanvisning. Den här gången i Farsta där det planeras för cirka 160 nya kooperativa hyresrätter. För en månad sedan fick SKB en markanvisning om att bygga 100 nya lägenheter i Skarpnäck.

Redan 1958 byggde SKB sina första 127 lägenheter i Farsta och idag äger och förvaltar föreningen fyra kvarter med 352 kooperativa hyresrätter i stadsdelen. Stadens idé är nu att förlänga den stadslika karaktären som redan finns längs Ågesta Broväg.

– Markanvisningen innebär att vi på SKB tillsammans med Stockholms stad nu ska utreda möjligheten att bygga fler bostäder i området. Innan vi börjar ska detaljplan upprättas och byggstart beräknas kunna ske 2025 med inflyttning cirka två år senare, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

Totalt kommer det att byggas cirka 450 nya bostäder med olika upplåtelseformer i området.

– Det är mycket glädjande att vi får bidra med ännu fler bostäder i Farsta. Den kooperativa hyresrätten är en attraktiv och hållbar boendeform och här har vi ett fint bostadsområde där våra boende medlemmar trivs. Jag är övertygad om att ett samhälle mår bäst och blir långsiktigt hållbart när vi blandar olika upplåtelse- och bostadsformer, som man nu gör i Farsta, säger Eva Nordström, vd på SKB.

SKB har funnits sedan 1916 och har idag 146 fastigheter i Stockholms län. Föreningen är den största privata hyresrättsaktören i Stockholm och har under sina drygt 100 år aldrig sålt en fastighet.