Dahl bygger nytt centrallager i Bålsta i samarbete med Logicenters

Dahl tecknar avtal med Logicenters AB om ett nytt centrallager i Bålsta. I bild från vänster: Fredrik Kjellgren (ekonomidirektör, Dahl), Mikael Laag (advokat, företräder Logicenters), Carl Johan Enegren (Business Developer, Logicenters), Stina Magnus. Foto: Dahl Sverige AB

Vs-grossist Dahl Sverige AB har tecknat avtal med Logicenters AB angående ett nytt centrallager i Bålsta nordväst om Stockholm. Den nya logistikanläggningen omfattar 72 000 kvadratmeter och verksamheten beräknas starta i de nya lokalerna under 2023. Logicenters AB har också förvärvat Dahls nuvarande centrallager, en logistikanläggning om cirka 45 000 kvadratmeter belägen i Kallhäll, Järfälla kommun. Dahl kommer fortsättningsvis att bedriva sin logistikverksamhet i dessa lokaler fram till inflyttningen i de nya lokalerna.

Dahl fortsätter att växa och tillväxten sätter press på logistiken som i dag hanteras via centrallagret i Kallhäll, samt ett flertal satellitlager. För att trygga framtida expansion satsar nu Dahl på en omfattande logistikutveckling och ännu effektivare produktflöden.

– Lokalerna i Kallhäll har fungerat väl under många år men vi har sedan en tid helt enkelt växt ur dem. Etableringen i Bålsta ger oss mycket goda möjligheter att hantera tillväxten och öka vår effektivitet. Samtidigt medför ny teknik ytterligare möjligheter att förbättra både ergonomi och säkerhet i arbetet – något som vi prioriterar väldigt högt på Dahl, säger Göran Dahlin, vd för Dahl och koncernchef för Saint-Gobain Distribution Sverige, och fortsätter: Det känns tryggt att etablera sig i Håbo kommun, som vi upplever har haft en mycket positiv inställning till vår etablering och de arbetstillfällen den kan medföra.

– Tekniken i vår nya anläggning ligger verkligen i framkant, vi kommer att bygga ett mycket avancerat lager och vi ser nu fram emot en toppmodern och högautomatiserad verksamhet som inte ligger alltför långt från vår nuvarande. Det ger oss möjlighet att behålla intern kompetens, säger Jonathan Mankowitz, logistikdirektör på Dahl, och berättar vidare att byggnaden har utvecklats i samråd med Logicenters och automationsleverantören SSI Schaefer för bästa anpassning till Dahls logistikbehov.

Samarbetet med Logicenters medför också att Dahl fortsatt kan verka i linje med företagets hållbarhetsmål, ett viktigt argument i valet av partner. Den nya fastigheten i Bålsta certifieras enligt miljöcertifieringen BREEAM.