S:t Johannes kyrka behöver renoveras för framtiden

S:t Johannes kyrka har omfattande renoveringsbehov. Bild: Svenska kyrakn

De flesta som rör sig i Stockholm ser S:t Johannes 70 meter höga torn sticka upp när de går runt på stan. Vår vackra och unika kyrka är oerhört populär för bröllop och är väldigt välbesökt men är nu i stort behov av renovering. Vi som församling har ett ansvar gentemot kulturmiljölagen. Kyrkobyggnader ska vårdas och bevaras för sitt kulturhistoriska värde.

Omfattande projektering av renoveringsbehov

En omfattande projektering av kyrkans renoveringsbehov, vilket innebar att vi synade hela kyrkan från källare till tak för att se vad som behövs åtgärdas och hur akuta behoven är, har precis utförts. Projekteringen konstaterade att behovet av renovering är stort:

• Torn och skorsten är i mycket dåligt skick
• Fönster är trasiga och bidrar till mycket höga uppvärmingskostnader
• Åskledare saknas och behöver installeras
• Elsystem och avloppsstammar är uttjänta och måste bytas ut

S:t Johannes kyrka i Stockholm stängs

Församlingen har beslutat stänga kyrkan efter att ha upptäckt att byggnadsdelar i både tornet och långhuset vittrar/rostar och kan vara en risk för att människor skadas om man vistas i byggnaden. I väntan på att renoveringen startar har S:t Johannes församling därför beslutat stänga kyrkan och delar av parkområdet/kyrkogården runt kyrkan, för att inte riskera skador på besökare och själva kyrkobyggnaden. Kontrollen som utförts visar att över hundraårig teknik måste bytas ut för säkra fortsatt verksamhet i kyrkan.

– För S:t Johannes församling är det en självklarhet att inte riskera säkerheten i kyrkan, därför stänger vi under en tid en mycket känd Stockholmssilhuett som är synlig från stora delar av staden. Vi vet att många Stockholmare vill att vi bygger om så att vi kan fortsätta vår uppskattade verksamhet, säger Hans von Schreeb, ordförande i S:t Johannes församling kyrkofullmäktige.

– Vi kommer att erbjuda alla att ta del av kyrkans verksamhet i Stefanskyrkan och i våra andra församlingslokaler, så långt Corona-läget medger. Vi har redan idag smittsäkra alternativ för kyrkans verksamhet och de utökas nu, fortsätter Hans von Schreeb.

 

bild
Kyrkan invigdes 1890. Foto: Svenska kyrakn, Johannes församling

 

Grundlig besiktning av kyrkans torn

En mer grundlig besiktning kommer att göras före jul och då räknar församlingen med att veta mer om omfattning av och kostnader för en renovering av tornet.

– Det är med sorg i hjärtat som vi tagit beslutet att stänga vår vackra kyrka, som betyder så mycket för många Stockholmare. Speciellt i de oroliga tider vi lever i nu har det varit viktigt för oss att hålla våra kyrkor öppna, säger församlingens kyrkoherde Catharina Segerbank.

 

Källa: Svenska kyrkan, Johannes församling