I kvarteret Ordonnansen byggs bostadsrättslägenheter på ett av Gärdets mest efterfrågade lägen

Ordonnansen består av 116 lägenheter fördelat på ett gathus och ett gårdshus. Bild: Zynka

På Gärdet i Stockholm byggs 116 bostadsrättslägenheter i storleksordningen ett till sex rum och kök i projektet Ordonnansen. Kvarterets arkitektoniska utformning utgör ett intressant komplement till Gärdets befintliga funkisbebyggelse och sextiotalsfastigheter.

 

bild
Från lägenheterna på de övre våningsplanen blir det en fantastisk utsikt över Stockholm. Bild: Zynka

 

Text: Annika Wihlborg

Ordonnansen har ritats av Semrén & Månsson, som arkitekter och består av två fastigheter belägna i korsningen Värtavägen och Furusundsgatan. Kvarteret består av ett gathus på tolv våningar och ett gårdshus på fem våningar. I projektet ingår även ett bil- och cykelgarage samt en restauranglokal. Samtliga boende får tillgång till en gemensam innergård som anläggs mellan huskropparna. Här är tanken att plantera bland annat klätterväxter, blommande träd, bärbuskar och vintergröna växter.

 

bild
Taken beläggs med sedumväxter. Här planeras även en solcellsanläggning. Bild: Zynka

 

Ljusgrå puts med omväxlande struktur

De minsta lägenheterna i Ordonnansen får en boyta på 23 kvadratmeter, medan de största blir mer rymliga med en boyta på 146 kvadratmeter. Fastigheterna får let egna terrasser. På de båda fastigheternas tak planteras sedumväxter. Här planerar byggherren Aros Bostadsutveckling även en solcellsanläggning. De första lägenheterna i Ordonnansen står inflyttningsklara våren 2022, medan de sista lägenheterna har beräknad inflyttning senhösten samma år.

 

nya
Bild: Zynka