Kajplats 6 blir Liljeholmskajens nya exklusiva landmärke

Kajplats 6 består av totalt 199 lägenheter på mellan ett och fem rum och kök. Bild: Alessandro Ripellino Arkitekter

Kajplats 6 blir med sina 27 våningar och en restaurang högst upp Liljeholmskajens högsta hus stadsdelens självklara landmärke. Kvarterets påkostade arkitektoniska utformning bidrar också till att det sticker ut från mängden.

Text: Annika Wihlborg

Kajplats 6 är JM:s tredje höghus på Liljeholmskajen och projektet består av sammanlagt 199 lägenheter. 91 av dem inryms i 27-våningshuset, medan resterande LILJEHOLMSKAJEN lägenheter istället inryms i ett kvartershus med 108 lägenheter. Lägenhetsstorlekarna varierar mellan ett och fem rum och kök. För kvarterets arkitektoniska utformning står Alessandro Ripellino Arkitekter. Kvarteret öppnar upp sig mot vattnet och har utformats som en förlängning av skogen som finns på berget bakom huset.

I det här projektet har Alessandro Ripellino Arkitekter lagt stor omsorg på fasadens utformning. Den blir variationsrik med träklädda balkonger som anknyter till den kringliggande naturen samt reliefbildande vita material. På fasaden finns även keramiska plattor i olika kulörer. De gråvita fälten som består av olika keramiska fasadmaterial med varierande ytstrukturer genererar en reliefeffekt, vilket gör att husets fasad skiftar beroende på synvinkel och solljusets höjd. Det innebär i sin tur att det intryck betraktaren får av det höghuset växlar beroende på årstid och väderlek.

Trädäck med odlingslådor

Restaurangen högst upp i höghuset inryms i en glaskub, vilket förstås ger ett spektakulärt intryck, i synnerhet i kombination med den storslagna utsikten över Stockholm. Den storslagna vyn över staden blir därmed tillgänglig även för utomstående. Alessandro Ripellino Arkitekters ambition är att glaskuben ska påminna om en lanterna som svävar över staden under kvällstid. Samtliga trapphus är sammanbyggda i en U-formad huskropp. Höghuset och kvartershuset omsluter en gemensam innergård och bildar tillsammans en hästskoliknande form. På innergården planeras bland annat ett stort trädäck med utrymme för odlingslådor. De boende på Kajplats 6 kommer även att ha tillgång till en föreningslokal med övernattningsrum.

bild
Kajplats 6 är Liljeholmskajens högsta och mest spektakulära bostadshus. Bild: Alessandro Ripellino Arkitekter

bild