Flytande ö med 100 bolokaler planeras byggas i Stockholm under 2022

Foto: Stockholm Tiny House Expo

Stockholm Tiny House Expo, en flytande ö i Stockholm, kommer att bli ett av Stockholms mest uppmärksammade byggnadsprojekt. Ett bostadsexpo för konceptet Tinyhousing planeras att stå klart 2022 med 100 visningsenheter. Ön kommer bli en naturlig plats för turism och kultur-event, forskning och näringsliv. Här kommer också företag och privatpersoner kunna se visningsenheter i en funktionell miljö och enkelt beställa sitt eget Tiny House på plats.

Trendvågen som sveper över Europa just nu med minimalism och att leva och bo compact living för mer frihet och hållbarhet håller på att etablerat sig i Sverige och inom ett par år kommer en helt ny flytande stadsdel växa fram mitt i centrala Stockholm. Arkitekten och grundare för Stockholm Tiny House Expo AB, Fredrik Svedbrant, berättar att det kommer arrangeras en arkitekttävling med 100 vinnare som hålls i två steg och vinnarna kommer att kunna utveckla sitt projekt med byggare, producenter av hus och material sponsorer till företag som caféägare, co-office företag eller annan slutkund som bidrar till en levande och hållbar stadsdel.

Totalt planeras det byggas 100 så kallade bokaler, där man bor och jobbar. Innovation i byggande och en experimentell arena utmanar de byggregler som idag finns och kan förbättras. Projektet har ambitionen att bli en no-waste och no plastic zone, gemensamma kök, odling på/i byggnader och i vattnet runt ön. Man kommer också använda sig av svart och gråvatten filtrering samt förnyelsebar energi.

-Vi vill att det här blir en symbol att Sverige tar sig an frågan om stigande havsnivåer och FNs hållbarhetsmål om hållbara städer på allvar, säger Fredrik Svedbrant. Vi söker ett nära samarbete med staden. Vi vill engagera stockholmarna i ett projekt som har ett gott syfte. Vi kommer att bjuda in flera företag att vara med att synas och medverka i projektet, för att tillsammans visa vägen för framtidens hållbara städer och grön omställning i Sverige och internationellt.

Redan nästa år kommer det att byggas en utav 9 plattformar som kommer att lasta totalt 10 enheter i två plan. Enheterna i den första vändan är en skala 1:1 modell och ett smakprov för att sälja in konceptet till staden, medborgarna, forskare, konstnärer, små och stora företag som kan komma att bidra till den nuvarande visionen.  

Vinter 2022 hålls den stora tävlingen och därefter förbereds förankring konstruktioner på platsen. Under våren färdigställs stadsdelen, med broar och förtöjningar och samtliga boendeenheter, samlingslokaler i skepp och teknikutrymmen i plattformar. I maj 2022 förväntas de första besökarna stiga i land på Stockholms nya flaggskepp för hållbarhet.