Djurgårdsbro blir Årets Stockholmsbyggnad

Foto: Kasper Dudzik

Folke Bernadottes bro som länkar samman södra och norra Djurgården har vunnit Stockholms stads tävling Årets Stockholmsbyggnad. Bron är designad av &Rundquist Arkitekter och Ramboll har stått för konstruktion och byggplanering.

- Det känns härligt att ha varit med och skapat en gångbro i den fina miljön. Det blev ett nytt landmärke som jag är stolt över och som kommer att bära många människor under lång tid. Priset är ytterligare ett kvitto på det vi redan vet – att det är en fantastisk bro, säger Peter Lykvist, konstruktör och uppdragsledare på Ramboll.

Folke Bernadottes bro är en gångbro av stål. Med sina 97 meter binder den samman Rosendahl och Museiparken. Syftet med bron är att öka tillgängligheten för besökarna och samtidigt vara ett vackert byggnadsverk som passar väl in i omgivningen. 

- Dåtid möter nutid! I läget för Karl XIV Johans flottbro vid Rosendal är det fantastiskt att kunna tillföra Djurgårdsbrunnsviken nya kvaliteter med ett glänsande, transparent och elegant språng över hela vattenspegeln - ett samtida uttryck i det historiska landskapet, säger Henrik Rundquist, arkitekt på &Rundquist.

 Juryns kommentar: Bron ger med sin strategiska placering en helt ny koppling som skapar ett nytt flöde i staden. Med sin fackverkskonstruktion blir den ett nytt inslag men samtidigt en naturlig del av Djurgårdens landskap. En gestaltning med kvaliteter som behållits från den första presenterade idén till sitt slutgiltiga utförande.