Gott betyg till ICHB

Per Bolund, bostadsminister. Foto: Regeringen

Informationscentrum för hållbart byggande, ICHB, upphandlades av Boverket från 2018 och har i enlighet med det ursprungliga avtalet förlängts vid två tillfällen till utgången av 2020. Nu ger regeringen i uppdrag åt Boverket att se över formerna för finansiering och organisation för att säkra en mer långsiktig verksamhet från och med den 1 januari 2021.

"Bara så vi kan nå klimatmålen"

Bostadsminister Per Bolund som undertecknat det nya uppdraget åt Boverket, påpekar att det ska framgå av förslaget hur de erfarenheter som vunnits under den pågående avtalsperioden ska tas tillvara.

Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst som ansvarar för ICHB, ser med stort intresse fram emot Boverkets förslag och understryker vikten av ett informationscentrum för hållbart byggande.

-Vi har fokuserat mycket på att kommunicera den kunskap som så många behöver men har svårt att nå. Det är vårt främsta mål, att få bred spridning på konkreta råd om hur man renoverar rätt och bygger klimatsmart. Det är bara så vi kan nå klimatmålen, säger Urban Månsson.

Ny form för organisation och finansiering

I uppdraget står det att ett informationscentrum bedöms vara en del av den nationella politiken för att nå klimatmålen och av Sveriges åtgärder med anledning av EU-direktiv på energiområdet. Verksamheten bör därför bedrivas med en långsiktig inriktning. Regeringen bedömer att en förnyad upphandling enbart för verksamhetsåret 2021 därför inte bör genomföras.

Regeringen menar att en förnyad upphandling för en längre period skulle tillgodose behovet av långsiktighet. Den binder dock staten vid ett ekonomiskt åtagande för de prestationer som upphandlingen avser. Möjligheten att över tid ändra ambitionsnivå och inriktning för verksamheten blir därmed begränsad. Boverkets uppdrag blir nu att föreslå hur ett informationscentrum kan organiseras och finansieras i en annan form.

Två viktiga ändamål

Centrumet ska, liksom idag, ha två ändamål. Dels att främja ökad energieffektivisering vid renovering, dels att främja energieffektivt byggande med användning av hållbara material och låg klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

Den 20 mars 2020 ska Boverket redovisa uppdraget till Finansdepartementet. Statens energimyndighet ska ges tillfälle att lämna synpunkter på förslaget.