Två nya kontorshus blir landmärken i nya Södra Värtahamnen

Bildkälla: AIX Arkitekter Pirhuset blir en spektakulär kontorsbyggnad i Värtahamnen.
Bildkälla: AIX Arkitekter Byggherre för Pirhuset är Bonnier Fastigheter.

Text: Annika Wihlborg

I Södra Värtahamnen befinner sig i stark utveckling, här ska bland annat flera landmärken i form av nya kontorshus byggas. Bonnier Fastigheter är en av de större aktörerna i Södra Värtahamnen. Redan våren 2016 inleddes företagets arbete med att utveckla stadsdelen, som ska bli Stockholms nya entré från sjösidan.  Här ska de bygga flera fastigheter på sammanlagt drygt 71 000 kvadratmeter.

Södra Värtan ingår i Norra Djurgårdsstaden, stadsdelen ska bestå av drygt 1600 bostäder och 6000 arbetsplatser när den står klar. Samtidigt ska den befintliga färje- och kryssningsverksamheten som sedan länge utgår från Värtahamnen bevaras. Liksom övriga Norra Djurgårdsstaden får Södra Värtahamnen en grön och hållbar profil. Södra Värtahamnen byggs ihop med Gärdet och Frihamnen.

Kvarteren kommer att ha en tät struktur med slutna gårdar. Mot hamnpirarna byggs högre hus för att fungera som skärmar mot hamnverksamheten. Under de kommande åren väntar med andra ord en total omvandling av det som för de flesta Stockholmare upplevs som ett slitet hamnområde i utkanten av innerstaden.

Portalen och Pirhuset blir landmärken i stadsdelen

Bonnier Fastigheters övergripande vision med Södra Värtahamnen är att skapa ett levande stadsrum och företagskvarter med internationell attraktionskraft som återspeglar områdets arv och kultur. Tanken är att omvandla Stockholms slitna hamnområde till stadens nya framsida. Ett av de tongivande projekten i Södra Värtahamnen är Pirhuset, ett tjugofem våningar högt kontorshus med havsutsikt och en strandpromenad utanför.

Det är AIX Arkitekter som står för husets arkitektoniska utformning. Bonnier Fastigheter ska även bygga kontorshuset Portalen i Södra Värtahamnen. Det kommer att få en yta på 15 000 kvadratmeter fördelat på tretton våningar. Portalen byggs vid entrén till det nya området och blir som namnet antyder en naturlig ingång till hela kvarteret. På Pirhuset planeras bland annat solceller och gröna tak med naturliga hamnbiotoper. Den första inflyttningen i Pirhuset planeras till årsskiftet 2023 eller 2024.