Sthlm 01 – Stockholms nya siluett

Sthlm 01 Bild: Bau/ Skanska
Sthlm 01 Bild: Bau/ Skanska

I direkt anslutning till Hammarby Sjöstad står Stockholms nya ståtliga landmärke uppfört med sina 27 våningar, 102 meter över mark. Här ska Stockholms kreativa näringar samlas i det helt nya området Sthlm New Creative Business Spaces, endast en kort promenad från Skanstulls puls och knutpunkten Gullmarsplan. Efter sommaren 2020 flyttar de första hyresgästerna in.

Bakom utformningen av den imponerande och 27 våningar höga Sthlm 01 står den internationellt kända arkitektbyrån Sauerbruch Hutton i samarbete med den svenska arkitektbyrån Bau under ledning av byggherre Magnus Hellsten på Skanska Fastigheter. Skyskrapans ovanliga geometriska utformning av en treudd är tydlig för ögat, samtidigt som byggnaden, gradvis uppåt, blir allt bredare för varje våningsplan.

Arkitekterna har ritat Sthlm 01 i tre vinklar, olika lager av detaljer, metaller och utvalda nyansskillnader i färgerna längs hela fasaden, vilka gör att skyskrapan visar nya sidor och perspektiv beroende på betraktningsvinkel. Fasaden, som har inspirerats av omgivningen, är färggrann, blank och elegant. Färgerna symboliserar stadens blå vatten, de gyllene tre kronorna och stadshusets röda tegelstenar, som bidrar till ett föränderligt och skimrande intryck.

Sthlm 01 utmärker Södermalms nya entré där kontorsdistriktet Sthlm New tydligt visar att Stockholm växer och utgör en förlängning av Södermalm. Kontorsområdets arkitektoniska identitet ska visa på kreativiteten i huset och gynnas av den milsvida utsikten. Byggnadens arkitektur är utformad med utsikten i fokus och gemensamma ytor designade för att skapa möten. Med nya generationer och unga talanger följer nya krav på arbetsmiljön och en ny form av interaktion, säger Lina Lahiri, arkitekt Sauerbruch Hutton.

Skanska Fastigheter Stockholm investerar i området Sthlm New. Erbjudandet om kontorslokaler vänder sig till kreativa företag generellt, där bolag inom tech, it, spel, reklam och media återfinns. Inflyttningen för hyresgästerna är beräknad om cirka ett år.
 

Huvudentrén ligger i den västra flygeln, mot Skanstullsbron, där kvarterets nya mötesplats skapas och en arkitektonisk flytande trappa ger en exceptionell vy över området. Inne i byggnaden finns naturliga och kreativa mötesplatser, såsom en luftig entré med café, flexibla kontors- och mötesrum samt i krögaren Niklas Ahlboms restaurang och takbar på våning 27.

 

Genom förverkligandet av Sthlm New vävs Hammarby Sjöstad samman med innerstan. Vi mycket stolta över att bidra ur ett stadsbyggnadsperspektiv där ett genomgående hållbarhetstänk skapar en ny trivsam miljö, mötesplats och infrastruktur som främjar Stockholm, säger Fredrik Lantz, marknadschef Skanska Fastigheter.

Fakta om Sthlm 01
Adress: Hammarby allé 12 och Hammarbybacken 27
Total yta: 26 000 kvm
Lokalstorlekar: Från cirka 300 kvm och uppåt
Antal våningar: 27
Arkitekter: Sauerbruch Hutton med BAU
Unikt: Takbar och restaurang som drivs av krögaren Niklas Ahlbom
Parkering: Garage i huset
I området: Hotell, service och restauranger
Kommunikationer: Tvärbana, t-bana, buss, färja och nära trafikleder
Hyresgäster: Coworkingoperatören Spaces öppnar hösten 2020 och möjliggör även för små bolag att vara del av det kreativa kontorsklusteret. Spaces har även mötesrum som alla företag i huset kan boka. Antal arbetsplatser i Sthlm 01: cirka 2 000 personer
Miljöcertifiering: Precertifierad LEED Platinum
Inflytt: Från Q3 2020

Sthlm 01 är en smart och framtidssäkrad kontorsfastighet. Med sina 27 våningar, 102 meter över mark, är fastigheten en pendang till Folksams klassiska skrapa på andra sidan av Hammarbykanalen. Sthlm 01 har effektiva och flexibla lokaler som är utformade så att företag kan växa eller krympa i storlek, och alla våningsplan oavsett kontorsplats har en oslagbar utsikt. Sthlm 01 får ett café i lobbyn, en yta med flexibla kontorsplatser och mötesrum att hyra samt en restaurang med takbar, som drivs av krögaren Niklas Ahlbom. Härifrån är utsikten över staden och vattnet milsvid. 

Om arkitekterna – Sauerbruch Hutton och Bau
Sauerbruch Hutton är en internationell byrå inom arkitektur, stadsbyggnad och design med huvudkontor i Berlin. Byrån grundades 1989 och har åttiofem medarbetare. Sauerbruch Hutton är kända för sin uppseendeväckande och färgstarka arkitektur och har belönats med flera prestigefyllda priser. Bland annat ”Best Tall Building Worldwide” för byggnaden KfW Westarkade i Frankfurt. Byråns arbete inspireras av ett projekts geografiska läge och stor vikt läggs vid ny teknik och hållbarhetsfrågor.

 BAU är en svensk arkitektbyrå med kontor i Vasastan i Stockholm. Byrån grundades 1991 och har nittio medarbetare. God arkitektur rymmer stora möjligheter att öka kvaliteten i våra liv. Med den övertygelsen verkar BAU för ett hållbart samhälle med arkitektoniska, sociala, kulturella och kommersiella värden i samklang med naturens resurser. BAU levererar human, inkluderande och professionell arkitektur.