Svindersviksbron nominerad till Svenska Ljuspriset

Svindersviksbron i Nacka. Foto: Nacka kommun/Fredrik Hjerling

Svindersviksbron i Nacka är ett av de nio projekt som är nominerade till Svenska Ljuspriset 2017. Det meddelar AcobiaFLUX, bolaget som hade totalansvaret för hela entreprenaden av de tekniska systemen för hela Kvarnholmsförbindelsen, där Svindersviksbron ingår.

Svindersviksbron är en bågbro över Svindersviken i Nacka kommun som knyter samman centrala Nacka med Kvarnholmen, strax öster om Stockholm.
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Juryn bedömer visibilitet, estetik, funktion, teknik och miljö, samt projektens komplexitet, som bedöms lika när det gäller både små och stora projekt, belysningsidé, genomförande och det slutliga utfallet.

AcobiaFLUX  omnämns som Elinstallatör i prisnomineringen. Arbetet utfördes efter att Nacka kommun beställde belysningen som är till för att det ska kännas tryggt att röra sig på bron även när det är mörkt. Ljusets gestaltning av bron är även en symbol som binder samman Kvarnholmen med centrala Nacka.