Tyréns nominerade till arkitekturpris

Tyréns har blivit nominerade till det europeiska priset Mies van der Rohe Award, som delas ut för samtida arkitektur och projekt som har utmärkt sig för sin höga arkitektoniska kvalitét. Projektet som har nominerats är Hörsalsparken i Norrköping som invigdes 2015, enligt ett pressmeddelande.

Norrköping har under de senaste åren genomgått en stor stadsomvandling och många av stadens gamla delar har fått nytt liv med högskola, restauranger och butiker. Den gamla Hörsalsparken låg tidigare som en återvändsgränd och en viktig del i uppdraget var att koppla samman den med stadens kommersiella centrum, samt stadens utbud av kunskap och kultur. Parken har nu öppnats upp med ett diagonalt grönt stråk som leder ned mot staden. I dag fungerar platsen som en centrumpunkt som både svarar mot nutida som framtida behov, samtidigt som platsens historiska kontext har tagits väl hand om.

– En av utmaningarna med arbetet var att göra parken till en samtida och modern plats men som även har stor respekt för den historiska kontexten och dess lämningar, berättar Joakim Malmqvist, landskapsarkitekt på Tyréns i pressmeddelandet. Vi hade en bra process både internt och med Norrköpings kommun och jag tycker att vi har lyckats förvalta parkens starka identitet väl. Nomineringen är också en bekräftelse på att satsningen på landskapsarkitektur är på rätt väg där omgivningarna kring byggnadsverk får betonas mer.