Bromma flygplats under upprustning

Förra året satte Stockholm Bromma Airport nytt resenärsrekord med 2,3 miljoner resande. I år väntas siffran stiga till 2,5 miljoner. Trängseln är stundtals stor i både avgångs- och ankomsthall. Nu ska flygplatsen få en nya ankomsthall som ska öka Brommas kapacitet från 2,5 till 3 miljoner resenärer per år. Foto: Peter Philips

Trots att den har varit nedläggningshotad åtskilliga gånger och att dess framtid fortfarande är oklar, kvarstår faktum: Bromma flygplats slår nya resenärsrekord och behöver stärka kapaciteten. Nu inleds därför ett stort upprustningsprogram för huvudstadens cityflygplats, där ägaren Swedavia moderniserar såväl byggnader som bansystem.

Bromma flygplats ligger endast en dryg mil från centrala Stockholm, vilket gör den till en attraktiv cityflygplats för huvudstaden och det märks också av i statistiken.  Flygplatsen är landets tredje största mätt i antal passagerare och i fjol satte Bromma nytt resenärsrekord med 2,3 miljoner resande, en siffra som väntas stiga till 2,5 miljoner när år 2016 ska summeras.

Utökad kapacitetDet ökande passagerarantalet har gjort att trängseln idag är stor i både avgångs- och ankomsthall. I utvecklingsprogrammet för Bromma ingår därför en ny ankomsthall som ska öka Brommas kapacitet från 2,5 till 3 miljoner resenärer per år.– Bromma har vuxit och vi har varit alldeles för trångbodda. Det känns väldigt bra att vi snart kan bjuda våra resenärer på en modernare hall med bra service, säger flygplatsdirektör Peder Grunditz, som i slutet av september satte byggspaden i marken för att markera projektstart.

Eftersom stora delar av byggnaden är k-märkt så måste man gå varsamt fram och för att få plats rivs en gammal byggnad intill stationsbyggnaden. Den nya ankomsthallen ska vara klar hösten 2017. Detta år påbörjas även arbetena med att modernisera avgångshallen.

Ny infrastrukturNär ombyggnadsarbetena för terminalerna är klara 2018 så kommer resenärsflödena att bli smidigare, med effektivare och fler säkerhetskontroller. Ovanför utgången till flygplanen skapas en ny lounge för resenärerna.I anslutning till den nya ankomsthallen byggs även ny infrastruktur för anslutande trafik: nya vägar för taxibilar och bussar samt nya busshållplatser och parkeringsplatser.

Väderskyddat fram till ombordstigningI upprustningsarbetena ingår också att bygga ramper för väderskydd. Nyligen invigde Bromma ”Ramp A” som innebär att resenärerna kan gå skyddade under tak till och från flygplanen. När ”Ramp B” blir färdig kommer alla uppställningsplatser för flygplan att vara väderskyddade.

Banljussystemet uppgraderasAGL-projektet Aeronautical Ground Lighting, innebär en uppgradering av flygplatsens banljussystem med installation av centrumlinjeljus på rullbanan och taxibanor. Till detta läggs även ny kanalisation, ny banljusstation byggs och installation av nytt kraftsystem och styrsystem. Projektet kommer även utföra arbeten med nya skyltar och stoppbarer.Källa: Swedavia