NCC bygger grön grundskola

Bild: Cormac Arkitekter
Bild: Cormac Arkitekter

NCC bygger nu en ny miljöanpassad grundskola med tillhörande idrottshall i Viksberg i Södertälje. Ordern från Telge Fastigheter är värd 168 miljoner kronor.

– Viksbergskolan och Viksbergshallen blir den stora finalen i vårt samverkansavtal med NCC. Samverkansavtalet ger oss många fördelar och spar inte bara pengar utan även miljön och skapar bättre undervisningsmiljöer för elever och personal, säger Annette Stålnacke, projektchef på Telge Fastigheter.

Viksbergsskolan byggs för 420 elever i årskurs F-6. Skolan omfattar cirka 3 500 kvadratmeter i två plan. På bottenvåningen finns undervisningslokaler, matsal med tillagningskök, slöjdsalar, bibliotek samt musik- och teknikutrymmen. Övre plan rymmer fler rum för undervisning. Här finns också skolans administration med kontorsrum och personalutrymmen.

I utformningen av utemiljön hämtas inspiration från den befintliga lantliga miljö som skolan ska byggas i, med ängar, åkerholmar och ekbackar, där bland annat uteklassrum integreras i den befintliga naturmarken.

I anslutning till skolan byggs en stor idrottshall. Byggnaden omfattar cirka 1 600 kvadratmeter med hall och omklädningsrum som även kan användas av lokala idrottsföreningar.

För att värna om den yttre och inre miljön byggs skolan enligt kraven för GreenBuilding. Det innebär att energianvändningen är minst 25 procent lägre än Boverkets byggregler. På taket placeras solceller och den lägre delen får ett tak med sedum. Idrottshallen får bergvärme med frikyla.              

Arbetet påbörjas i augusti 2016 och skolan invigs vid skolstart höstterminen 2018.