”I höst väntar en rejäl prisrekyl”

Foto: Morguefile

Prisökningen på bostäder har under sommaren tillfälligt stannat av, vilket är vanligt för semestermånaderna. Sett till helåret fortsätter däremot priserna uppåt. Svensk Fastighetsförmedling tror på fortsatt ökade priser i höst.

Villapriserna har stigit med hela 11 procent och bostadsrättspriserna med 8 procent. En genomsnittlig bostadsrätt kostar drygt 2,3 miljoner kronor eller 36 770 kronor per kvadratmeter. Medelpriset för en villa ligger på nära 2,8 miljoner kronor. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

– Det är tydligt att svenskarna har annat för sig under sommarmånaderna än att göra bostadsaffärer. När vädret dessutom är så pass bra som det varit i år märks det än mer. Bostadsmarknaden har även påverkats en hel del av amorteringskravets införande eftersom det fick många att avvakta med sin bostadsaffär. Nu i höst kan vi däremot vänta oss en rejäl rekyl där priserna med stor sannolikhet kommer att stiga på de allra flesta håll, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

– För denna period på året är prisutvecklingen på bostadsrätter fullt normal. Priserna sjunker ofta några procent när semesterfirarna lämnar städerna. Villapriserna är dock inte lika säsongskänsliga utan fortsätter uppåt med stabila 2 procent. Vi såg samma tendenser under rekordåret i fjol och det är sannolikt att vi kommer att få se en liknande utveckling som tidigare med ordentligt stigande priser, säger Tanja Ilic.