Villapriserna i Stockholm faller

Foto: Christer Wiik

Villapriserna har sjunkit Stockholm och Göteborg den senaste månaden och bostadsrättspriserna föll i snitt med en procent. Det visar den senaste rapporten från Svensk mäklarstatistik.

Villapriserna i riket har i genomsnitt stått stilla den senaste månaden, men i Stor-Stockholm och i Stor-Göteborg har priserna fallit med en procent. Under de senaste tre månaderna har villapriserna i Stor-Stockholm fallit med två procent. I Stor-Malmö har villapriserna gått upp med en procent under den senaste månaden.

Svensk mäklarstatistik skriver i ett pressmeddelande "antalet sålda villor och bostadsrätter nästan halverades jämfört med till exempel maj" och flera mäklare som TT pratat med säger att det varit en dämpad bostadsmarknad under sommaren.

"Det är tydligt att svenskarna har annat för sig under sommarmånaderna än att göra bostadsaffärer" och "Nu i höst kan vi däremot vänta oss en rejäl rekyl där priserna med stor sannolikhet kommer att stiga på de allra flesta håll", skriver Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Bostadsrättspriserna föll med en procent den senaste månaden i snitt i riket. Mest föll priserna i centrala Malmö. Där var fallet på bostadsrätter två procent.

Sett till de senaste 12 månaderna har bostadsrättspriserna i riket stigit med åtta procent och villapriserna med 11 procent.

(TT)