Mjuk och uppkäftig i cortenstål

Nya Arkitekturskolan vid KTH har en fasad i roströd cortenstål och en mjuk men samtidigt tuff organisk form. Fotograf: Åke E:son Lindman

Stockholm växer och varje år finns det ett flertal vackra och funktionella byggnader att uppmärksamma. Det är upprinnelsen till utmärkelsen Årets Stockholmsbyggnad, en viktig tävling och ett prestigefullt pris. I år tog Arkitekturskolan vid KTH hem priset.

Det är nu sjunde året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad och det är också stockholmarna själva som röstar fram vinnaren. Nu i år föll valet på Nya Arkitekturskolan vid KTH.

– I mitt arbete märker jag tydligt att stadsbyggnadsfrågor engagerar många. Därför är det extra roligt att allmänheten utser vinnaren i den här tävlingen. Detta är stockholmarnas eget arkitekturpris, säger Roger Mogert (S) juryordförande och stadsbyggnadsborgarråd.

Engagemang i huvudstaden

Varje år färdigställs många hundra byggnader i det växande Stockholm. Flera av dem är värda att uppmärksamma både för sin skönhet och sitt bidrag till stadens utveckling med nya mötesplatser och funktioner samt ny miljöteknik. Tanken med tävlingen är att skapa engagemang för det moderna Stockholm – och uppmuntra till diskussion om hur huvudstaden ska se ut.

– Staden växer och vi behöver många nya bostäder, men även service, infrastruktur och mycket annat. För att klara detta vill vi involvera stockholmarna, diskutera och kommunicera stadsbyggnadsfrågor. Tävlingen är en del i det arbetet, säger Anette Scheibe Lorentzi, juryledamot och stadsbyggnadsdirektör.

Hård konkurrens

Det 10 finalisterna gallrades fram utifrån byggnadernas estetik, hållbarhet, funktion, innovation samt betydelse för Stockholm. Enligt Roger Mogert var startfältet varierat, vilket visar på att det byggs både kvalitativt och innovativt i Stockholm.

– Det var i mycket hård konkurrens som Arkitekturskolan vann tävlingen och samtliga finalister är bra exempel på hur spännande stadsutvecklingen i Stockholm är just nu, säger Anette Scheibe Lorentzi.

Nya Arkitekturskolan vid Kungliga Tekniska högskolan är ritad av Tham & Videgård Arkitekter. Byggherre är Akademiska Hus.

– Detta är ett mycket vackert hus, högklassig modern arkitektur som samtidigt på ett tydligt sätt relaterar till platsen karaktär. Ett mycket innovativt hus, säger Roger Mogert.

Både nyfiken och inbjuden  

Juryn utses av stadsbyggnadskontoret och stadsbyggnadsborgarrådet och består av personer som är dels experter, såsom arkitekter, och dels representanter för stockholmarna. Så här kommenterade juryn det vinnande bidraget: ”Ett fint anpassat tillägg till en trång miljö där fasadens roströda cortenstål, med sin organiska form, ger ett både mjukt och uppkäftigt intryck. Ett generöst hus som får besökaren att känna sig såväl nyfiken som inbjuden.”

– Att som arkitekt rita en arkitekturskola är en stor utmaning, att vi dessutom lyckats skapa något som folk även utanför vår bransch uppskattar gör oss extra stolta, säger Martin Videgård.