Urban Escape - inspiration till digital innovation

Flygbild över Urban Escape som ligger mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: Urban Escape
Patrick Mesterton, vd Urban Escape. Foto: Josefin Johansson

AMF Fastigheter och Epicenter lanserar sitt andra och dubbelt så stora innovationshus i Moodkvarteret. Totalt 11 000 kvadratmeter öppnar i Nordeas gamla lokaler. Fastigheten sträcker sig mellan Mäster Samuelsgatan, Regeringsgatan, Jacobsbergsgatan och Malmskillnadsgatan. Husets ytor är på totalt 41 000 kvadratmeter, varav 30 000 kvadratmeter utgör kontor.

Patrick Mesterton, vd på Epicenter, berättar att det finns två skäl till att man satsat på verksamheten.

- Det ena är att vi tidigt förstod att det skulle finnas en hög efterfrågan. Och det tog sexton dagar att sälja ytorna i huset från att vi började försäljningsarbetet.

- Det andra är att det verkade vara en bra affärsmodell. Att det skulle kunna generera många värden utöver fastighetsaffären. Och även där har vi lyckats, säger Patrick Mesterton.

Från våren fram till november öppnar co-workingdelen i etapper. Den består av cirka 4 500 kvadratmeter, där mindre företag erbjuds plats att vara med. Där kommer det finnas receptionsdel, egen restaurang, konferenslokaler, innovationslabb och studios.

- En av de första som flyttade in i början av året var Fishbrain, ett av världens största sociala medienätverk för fiskintresserade. Ett annat nyinflyttat företag är Google for Entrepreneurs.

- På ett av planen byggs ytor där större event ska kunna genomföras. Det kommer att arrangeras föreläsningar för medlemsföretagen, delas kunskap – bland annat om innovation – och produceras externa event.

Framtiden mer en fråga om ett space än ett place

- På sikt så kommer moderna företag inte att behöva ha lika många fysiska personer som gör jobbet. Det innebär att företag blir mindre, men får en högre grad av flexibilitet än traditionella företag. Det kommer att bli mer en fråga om att vara med i kreativa sammanhang. Mer en fråga om ’ett space’ än ’ett place’ i framtiden.

- Det här är början på en revolution som heter co-working, med stor flexibilitet i sättet vi arbetar på. Det kommer att bli en högre grad av frilans och kontoret förändras från att vara ett ställe där man sitter och producerar till ett ställe där man har möten. En plats för möjligheter, avslutar Patrick Mesterton.

Takytor för takaktiviteter

I Urban Escape utnyttjar man takytorna på flera sätt. Dels förbättrar man miljön genom att utveckla gröna ytor. Takytorna används även för att ge plats åt bland annat en restaurang och på sikt eventuellt aktiviteter och utomhusterrasser. Några andra idéer, som fortfarande ligger under utveckling på konceptavdelningen är bland annat att skapa takodlingar.

Taket på Epicenter i Moodkvarteren består av lägenheter, medan tre av fem tak i Urban Escape knyts ihop med 3 500 kvadratmeter mixad utomhus- och inomhusyta.

Epicenter i Urban Escape fick år 2015 utmärkelsen ”Årets innovationsmiljö 2015” av Vinnova, Veckans affärer och Women Executive Search. Konceptet bygger på att människor måste trivas för att kunna prestera. Detta kan kanske utgöra den optimala grogrunden för digital innovation.