Nytt kontorshus blir landmärke i Solna

Telenor är ett av företagen som flyttar in i huset. Bild: Nyréns Arkitektkontor
Första spadtaget till Hörnan togs i januari 2016. Bild: Nyréns Arkitektkontor

I Råsunda, ett stenkast från Solna centrum, byggs ett nytt kontorshus som ska utvecklas till ett landmärke i området.  Det nya kontorshuset, som bland annat kommer att inrymma Telenors svenska huvudkontor, ligger mitt i en snabbväxande stadsdel vars bebyggelse allt mer påminner om Stockholms innerstad.

I anslutning till det nya kontorshuset, som står inflyttningsklart 2018, anläggs ett nytt torgstråk som bland annat ska innehålla butiker, restauranger och kaféer. Fabege, som är byggherre för det nya kontorshuset, projekterar fastigheten Hörnan 1 för att uppfylla kraven för miljöklassningssystemet BREEAM-SE, nivå Very Good.

Det innebär bland annat att taket förses med solceller och gröna sedumväxter, att laddstolpar för elbilar monteras i garaget, ventilationssystem som anpassas utifrån klimat och antalet personer som vistas i byggnaden samt närvarostyrd belysning, lufttät fasad, välisolerade tak och energieffektiva fönster.

Goda förbindelser och närhet till Solna centrum

Kontorshuset kommer att bestå av elva våningsplan och blir därmed ett nytt landmärke i Råsunda, väl synligt från såväl Frösundaleden som Solnavägen.  Flera av kontorshyresgästerna kommer att ha tillgång till uteplatser och terrasser med utsikt över Solna och Stockholm.

– Första spadtaget till projektet togs i januari 2016. Utöver Telenor är Connexion en färdig hyresgäst, det är ett dotterbolag till Telenor. I området pågår även byggnation av nya bostäder och utveckling av befintliga kontorsbyggnader som tidigare var en del av Råsunda fotbollsstadion. De olika projekten ingår i samma planområde och samverkan sker avseende parkeringslösning, konstprojekt och utbyggnad av ny infrastruktur. Detta kommer att bli ett attraktivt kontorshus i Råsunda med närhet till parkområden, Solna centrum, bussar, tvärbana och tunnelbana, säger Stefan Windefalk, projektchef Fabege.