”Privatfinansiera bygget av östlig förbindelse”

Anna Wersäll, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare. Foto: Stockholms Handelskammare

Stockholms län är just nu en av Europas snabbast växande regioner. Det ställer stora krav på utbyggd kollektivtrafik, nya vägar och bostadsbyggande. En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att den östliga förbindelsen måste byggas för att hålla jämna steg med det stora behovet av nya bostäder. Den bör privatfinansieras genom offentlig-privat samverkan (OPS). 

- Stockholmsregionen växer med två bussar varje dag. För att hantera den kraftiga befolkningsökningen måste det investeras i utbyggd kollektivtrafik och nya vägar. Det är enda sättet att matcha alla nya bostäder som kommer att byggas den närmaste tjugoårsperioden är att färdigställa ringleden runt Stockholm. Siffror visar att trafiken kan minska med i genomsnitt 11 procent i innerstaden om den östliga förbindelsen byggs.

Det säger Anna Wersäll, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.- Effektiva och miljövänliga transporter är betydelsefullt för huvudstadsregionens utveckling. Det planerade bostadsbyggandet fram till 2030 kan generera ytterligare 560 000 fordonsrörelser, enbart i Stockholms stad. Stockholms läns kraftiga befolkningstillväxt kräver en utbyggnad av såväl vägar, kollektivtrafik som cykelbanor. Vi behöver mer av allt helt enkelt, avslutar Anna Wersäll.