The Bronze sticker ut från mängden

The Bronze ligger i Mariehäll i Bromma. Bild: Kod Arkitekter
På den gemensamma takterrassen planeras bland annat umgängesytor. Bild: Kod Arkitekter

I stadsdelen Mariehäll i Bromma, Stockholm togs i november 2015 det första spadtaget till ett bostadsprojekt som sticker ut, inte minst vad gäller fasadmaterial. I kvarteret The Bronze byggs 125 smålägenheter fördelat på tre smala hus med en bronsskimrande fasad som ska ge kvarteret en unik karaktär.

The Bronze byggs i Mariehäll, som ligger mellan Bromma och Sundbyberg och just nu genomgår en snabb utveckling. Det märks inte minst på att många nya bostäder byggs i stadsdelen. Ett kvarter som bidrar till att radera ut gränsen mellan Bromma och Sundbyberg är The Bronze, vars bronsskimrande fasader härrör från en metallegering som appliceras på fasaderna.

–Vi strävar alltid efter att göra något extra med alla våra bostadsprojekt. Med The Bronze, vars namn är en ordlek med stadsdelen The Bronx i New York, strävade vi efter att skapa ett kvarter med en tydlig identitet som tillvaratar sitt sammanhang på en kuperad tomt med närhet till skog och berg. Vår målsättning är att inge en känsla av att husen påminner om skulpturer som nästintill vuxit upp direkt ur marken, säger Rolf Alexander, vd på Glommen & Lindberg, som är projektets byggherre.

Gemensam takterrass, elbilar och cyklar

Det bronsfärgade fasadmaterial som används i The Bronze har hittills mest använts på offentliga byggnader. I Sverige är The Bronze först ut med att använda den här fasadbeläggningen i ett bostadskvarter.

–Fasadbeläggningen är relativt kostsam, men den är hållbar och tillför ett vackert och unikt uttryck. Vi satsar även mycket på att kvarteret ska bli trivsamt och präglas av en stark gemenskap, inte minst eftersom det består av många smålägenheter som i huvudsak attraherar ungdomar. De boende har tillgång till en gemensam takterrass och delar dessutom på ett antal elbilar och cyklar. Vi har investerat i bergvärme, gröna sedumtak och odlingslådor på takterrassen som gör det möjligt för de boende att exempelvis odla egna grönsaker, säger Rolf Alexander.

Plåtfasad med varierande struktur

–En utmaning i projektet var att göra en tät bebyggelse öppen och attraktiv, urban men också naturnära. Vi har medvetet delat upp huskropparna i flera byggnader för att släppa in sol och samtidigt erbjuda utblickar mot berget och träden säger Åsa Kallstenius, arkitekt på Kod Arkitekter.

Sanna Hederus, arkitekt på Kod Arkitekter fortsätter:

— Eftersom byggnaderna ligger tätt valde vi att ge lägenheterna franska balkonger på långsidorna och utstickande balkonger på gavlarna. Det ger rätt förutsättningar för de tydlig och exakta husformerna där fasaden förstärks av det bronsliknande materialvalet. Om man går nära fasaden upptäcker man även att plåten har behandlats på olika sätt, vilket ger fasaden en varierad struktur och en flätad mönsterverkan, säger Sanna Hederus.

 

 

The Bronze, nybyggnad av lamellhus i Mariehäll, Bromma

Byggherre: Glommen & Lindberg

Projektledare: Sparre Vreede Partners

Arkitekt: Kod Arkitekter

Projektkostnad: 90 miljoner kronor

Omfattning: 125 lägenheter

Tidsram: Byggstart november 2015, första inflyttningen planeras till augusti 2016, sista inflyttningen äger rum i januari 2017.