Cyckelkampanj för LSS

Psykolog Bo Hejlskov Elvén (till vänster) och Funktionshinderbanans initiativtagaren Robin Berkhuizen som cyklar på en side- by-side från Göteborg till Almedalen gästar Jönköping.

För tredje året cyklar Funktionshinderbanan på en side-by-side-cykel för fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättning. Kampanjen passerar Jönköping  tillsammans med den välkända psykologen Bo Hejlskov Elvén och som arrangerar ett seminarium där personer med funktionsnedsättning som ska bo på LSS-boende delar med sig av sina boendetankar.

Under några veckors tid cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för tredje året i rad för fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättningar på en side-by-side-cykel. I år går turen från Göteborg till Almedalsveckan i Visby. På vägen stannar man i Jönköping 

Funktionshinderbanan har som ambition att skapa mötesplatser där personer som bor eller ska flytta till LSS-bostäder får dela med sig av sina funderingar till de som beslutar om och bygger LSS-bostäder.

- Det viktigaste vi har lärt oss under våra cykelturer är att personer som ska bo eller flytta till LSS-bostäder väldigt sällan blir tillfrågade om hur man vill bo trots att det finns både mycket kunskap och intressanta tankar hos den här gruppen. Därför vill vi i år skapa mötesplatser där personer med funktionsnedsättning ges tillfälle att dela med sig av sin kunskap, säger initiativtagaren Robin Berkhuizen.

I Jönköping kommer personer med funktionsnedsättning dela med sig av sina tankar. Funktionshinderbanan kommer också berätta om de lärdomar man fått med sig under cykelturerna och kommunen kommer berätta om sina planerade LSS-bostäder.

Funktionshinderbanan har bjudit in byggare, personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga att lyssna. Även den välkända psykologen Bo Hejlskov Elvén som också står bakom Funktionshinderbanan kommer delta. Bo är en av Sveriges mest anlitade psykologer och föreläsare inom LSS och låg-affektivt bemötande och har skrivit fler böcker på ämnet.

Brist på LSS-bostäder

I mer än hälften av landets kommuner finns det brist på LSS-bostäder enligt Boverket. Bristen leder till att många personer med funktionsnedsättning får vänta väldigt länge på en lägenhet, men det leder även till att lokaler som inte är anpassade för LSS-verksamhet byggs om till boenden.