Från spadtag till stadsliv - Slakthusområdets framtid tar form

Bild: Atrium Ljungberg

Nu inleds byggandet av det nya Slakthusområdet. Under april månad påbörjas det första bygget i området, en gymnasieskola som planeras vara färdigställd år 2026. Detta spadtag markerar inte bara början på gymnasieskolan utan även starten på utbyggnaden av hela Slakthusområdet. Totalt planeras cirka 14 000 nya arbetsplatser och 3 000 nya bostäder att byggas i området.

Det är redan klart att Atrium Ljungberg har skrivit hyresavtal med SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, för en gymnasieskola i Slakthusområdet. I april tas det första spadtaget för skolan, som blir den första kommunala gymnasieskolan som byggs i Stockholm på 40 år. Skolan, som planeras öppna inför skolstarten 2026, kommer att rymma cirka 800 elever och ha en uthyrbar area på drygt 6 000 kvadratmeter.

– Det känns mycket positivt att vi äntligen kan påbörja byggandet av Slakthusområdets första nya byggnad, och det är särskilt glädjande att det är en gymnasieskola som verkligen representerar det liv som kommer att växa fram i området. Slakthusområdet är en efterlängtad tillskott till Stockholms utveckling – en levande plats där bostäder, utbildning, arbetsplatser, kultur och nöjen kommer att samexistera, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Hittills har fokus legat på att varsamt renovera de ursprungliga byggnaderna i området, som nu har fått nytt liv som restauranger såsom Solen, Bar Montan, Afrika och Hosoi. I februari öppnade även A house sitt co-working community med inriktning på mat, musik och design i det gamla börshuset, och inom kort invigs kultur- och konsertarenan Distriktfem med nya Fållan i permanenta lokaler i Slakthushallarna. År 2030 planerar även Stockholms konstnärliga högskola att flytta till nybyggda lokaler i Slakthusområdet.

Steg för steg utvecklas området till Stockholms nya mötesplats för mat, kultur, musik och upplevelser, parallellt med nybyggda arbetsplatser, bostäder, skolor och högskolor.

– I arbetet med Slakthusområdet strävar vi efter att återspegla Sveriges unika innovationskraft. Samarbetet mellan akademi, näringsliv, civilsamhälle och entreprenörer är avgörande. Att integrera utbildning på olika nivåer med näringsliv, kreativa nätverk och kultur är centrala delar i vår strategi för Slakthusområdets framtida utveckling, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Slakthusområdet är ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt där Atrium Ljungberg fram till år 2033 ska utveckla cirka 200 000 kvadratmeter byggnadsarea för bland annat arbetsplatser, bostäder, kultur och utbildning.