Säkra Våtrum 2021:1 - uppdaterade branschregler

Foto: GVK

Reglerna för godkänt undantag vid rörgenomföring i golv med tätskikt får en tydligare skrivning i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1

Huvudregeln för rörgenomföring i golv med tätskikt är att det ska undvikas helt förutom vad gäller spillvattenrör och golvbrunn. Övriga rör, till vattenmätare, värmepump och vattenvärmare, ska om möjligt gå via till exempel en teknikslits och komma ut genom vägg för att underlätta en säker anslutning mellan rör och tätskikt.

I de fall där detta inte är möjligt har organisationerna GVK, BKR och Säker Vatten gemensamt kommit fram till ett godkänt undantag. Undantaget innebär att det måste vara ett minsta avstånd på 100 millimeter mellan rörgenomföringshylsor som bryter golvets tätskikt, och minst 60 millimeter till vägg. Tätskiktsentreprenören får då tillräckligt utrymme för att montera tätskiktet på ett fackmässigt sätt.

Det är en av de viktiga nyheterna i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum som börjar gälla den 1 januari 2021.

- Detta är i första hand en harmonisering med Säker Vattens branschregler för VVS-installatörer, säger Johan Aspelin, vd på GVK. Regeln fanns redan i förra utgåvan av branschreglerna, men är nu tydligare skriven. Det godkända undantaget innebär att det GVK-auktoriserade företaget kan göra en fackmässig installation av tätskikt också när rörgenomföringshylsor, av olika skäl, bryter golvets tätskikt.